Borba za jedno mesto u britanskom parlamentu i super-četvrtak koji Škotima može doneti novi referendum o nezavisnosti: Broje se glasovi sa parlamentarnih izbora u Velsu i Škotskoj i lokalnih u Engleskoj

0
Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

(Beta) – Rezultati izbora u izbornoj jedinici Hartpul za jedno upražnjeno mesto u britanskom parlamentu očekuju se danas, a prema očekivanjima predstavnika Laburističke stranke ono će verovatno pripasti konzervativcima.

Džim MekMahon iz Laburističke stranke izjavio je za BBC da njegova stranka “nije prešla granicu”.

Poraz laburista u Hartlpulu bio bi veliko iznenađenje budući da oni nikada nisu izgubili na parlamentarnim izborima od stvaranja te izborne jedinice 1974. godine.

Milioni Britanaca glasali su juče na parlamentarnim izborima u Škotskoj i Velsu i lokalnim izborima u Engleskoj. 

Prebrojavanje glasova je počelo odmah nakon zatvaranja birališta noćas u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu a rezultati se očekuju narednih dana.

Na takozvani “super-četvrtak” najviše pažnje privukli su izbori u Škotskoj, s obzirom na najavu vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) da će u slučaju pobede raspisati novi referendum o nezavisnosti.

Izbori, koji su trebalo da budu održani prošle godine ali su odloženi zbog pandemije, su i prva izborna provera za Konzervativnu stranku premijera Borisa Džonsona posle njegove nadmoćne pobede na parlamentarnim izborima 2019.