Bolton: “Putin misli da može da manipuliše Trampom i ne smatra ga dostojnim protivnikom”

0
Foto: Profimedia

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džon Bolton je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin ne smatra svog američkog kolegu Donalda Trampa “ozbiljnim protivnikom”, prenosi Blic.

“Putin misli da lako može da manipuliše Trampom”, rekao je Bolton u intervju za “ABC News”.

“Putin je pametan i čvrst, vešto se izvlači iz neugodnih situacija. Vidi da se ovde nije suočio sa ozbiljnim protivnikom. Mislim da nije zabrinut zbog Trampa”, dodao je Bolton.

Trampova veza sa Rusijom i Putinom pomno se prati još od predsedničke kampanje 2016. godine i optužbi da se Rusija mešala u izborni proces kako bi obezbedila Trampovu pobedu. Takođe, američki predsednik je podržao vraćanje Rusije u G8.

Ove nedelje su u brojnim američkim medijima osvanuli odlomci Boltonove nove knjige “Soba u kojoj se to dogodilo: Memoari Bele kuće”, u kojoj je izneo niz šokantnih tvrdnji o Trampu, sa posebnim osvrtom na njegov odnos sa svetskim liderima, ali i “rupe” u poznavanju geopolitičkih prilika, prenosi “Biznis insajder”.

Ocenio je da je Tramp veoma dobar u sklapanju ugovora o nekretninama na Menhetnu, ali da su sporazumi o smanjenju naoružanja i druga pitanja međunarodne bezbednosti “stvari koje su daleko od njegovog životnog iskustva.”

“Putin je život posvetio razumevanju strateškog položaja Rusije u svetu. Tramp ne voli ni da čita o problemima ili da nešto nauči o njima. To je veoma teška pozicija za Ameriku”, smatra Bolton.

Prema rečima bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost, Tramp je ublažio svoje stavove prema Venecueli nakon što je razgovarao sa Putinom prošle godine. Navodno, Putin je u “velikom sovjetskom stilu” uspeo da ubedi Trampa da “ublaži sankcije koje je Vašington trebalo da uvede protiv Karakasa”.

Putin je tokom razgovora uporedio venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaidasa sa Hilari Klinton, a sve kako bi povećao podršku venecuelanskom lideru Nikolasu Maduru.

Međutim, u Trampovu odbranu stao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je naveo da on nije “Putinova marioneta”.

“Ne, ne igra Tramp onako kako Putin svira. To što Putin misli o Trampu je više puta i lično rekao u mnogobrojnim intervjuima”, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je naveo i da Putin ne misli da je Trampom moguće lako manipulisati.