Bolnice u Severnoj Makedoniji prepune: “Pacijente ćemo slati u druge zemlje…”

0
Foto: Profimedia

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da su bolnice prenatrpane i da se spremaju za scenario slanja pacijenata na lečenje u druge države.

Venko Filipče je istakao da mere koje su sada na snazi u Severnoj Makedoniji imaju za cilj da na neki način simuliraju policijski čas – ograničavanje kontakata, nošenje maski, zabrana okupljanja, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, za nekoliko dana biće pušteno u rad novo krilo strumiče bolnice za lečenje obolelih od kovida 19. Ističe da je u potpunosti opremljeno krevetima i centralnim snabdevanjem kiseonikom i da ima ukupni kapacitet od stotinu postelja.

Moguće je, kaže, Filipče, da se u narednom periodu celokupan kadar te bolnice posveti lečenju kovid pacijenata.

“Pritisak je zaista velik. Iskreno se nadam da će mere koje smo preporučili pomoći u smanjenju prenošenja virusa. Vidimo šta se dešava u čitavom regionu, širom Evrope, bolničke ustanove su prenatrpane, a to je nešto što sve države žele da izbegnu. Ove mere koje su sada na snazi imaju za cilj da oponašaju neki oblik policijskog časa, što znači ograničavanje broja kontakata, nošenje maski, izbegavanje okupljanja u grupama”, rekao je Filipče.

Ističe da ako dođe do takve situacije, u tu bolnicu će dolaziti i lekari iz drugih ustanova.

“Moguće je suočiti se sa situacijom kada će drugo osoblje raditi samo sa pacijentima sa kovidom-19. Vidite da se pacijenti odvode na lečenje iz jedne zemlje u drugu, nadam se da se takav scenario neće dogoditi, ali mi se pripremamo za takve trenutke”, naglasio je Filipče.