“Bolnice su krive…”: Italijanski premijer o razlogu širenja koronavirusa u toj zemlji

0
Foto: Beta - Ludovic Marin, Pool Photo via AP

Italijianski premijer Đuzepe Konti je u obraćanju novinarima u ponedeljak uveče rekao da bolnice “nisu postupile u potpunosti po pravilima” što je doprinelo širenju zaraze smrtonosnog virusa na teritoriji Italije, javlja CNN.

“Bolnice nisu u potpunosti sprovodile izuzetno precizne i rigorozne protokole u ovim slučajevima, što je sigurno doprinelo širenju epidemije”, rekao je Konti u bolnici na severu Italije gde je evidentiran prvi slučaj koronavirusa i dodao da će sa maksimalnom koncetracijom i pažnjom nastaviti da se bore protiv daljeg širenja zaraze.

Ipak, prilikom obraćanja, nije konkretno naveo nijedno ime grada ili bolnice kao direktne krivce za širenje epidemije.

Podsetimo, nakon izbijanja epidemije u Italiji je do sada registrovano 272 zaraženih osoba. Od toga je sedmoro ljudi preminulo. Građani Italije suočeni su sa novčanim kaznama ukoliko pokušaju da uđu ili su ušli u zaražena područja. Zarazom su najpogođeniji regioni Lombardija (206 zaraženih) i Veneto (38). Takođe, zabeleženi su slučajevi i u regionima Emilija-Romanja (21), Pijemenot (3) i Trentino (1), dok su tri osobe zaražene registrovane i u Rimu, prenosi CNN.

Rafovi u prodavnicama su prazni, a zalihe flaširane vode i zaštitnih maski su pri kraju. U međuvremenu, Italija nije još uvek nije identifikovala “nultog pacijenta” koji je izvor zaraze.