“Bolnica se ubrzano puni, dolaze nam cele porodice, veliki broj teških slučajeva…”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

“Klinički centar Niš se ubrzano puni i ne može se reći da li smo na kraju trećeg ili početku četvrtog talasa, ali se može reći da imamo veliki problem”, rekao je dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

On je takođe, naveo da se dešavalo da po “dva-tri člana iz jedne porodice preminu”.

Niš je, posle Beograda, grad sa najviše inficiranih koronavirusom. U tom gradu u subotu je zabeležen najveći broj novozaraženih od početka epidemije. Bilo je žurki, reagovale su sve službe, ali su “rezultati” vidljivi.

“Brojevi ne padaju, dolaze nam cele porodice i to je sve eskaliralo i ide nezaustavljivo ka komplikaciji. Imamo gotovo 50 odsto više pacijenata u KC Niš nego prethodne nedelje. Ubrzano punimo kapacitete, Infektivna više nema mesta. I jako veliki broj teških pacijenata koji se preliva iz Vranja i Surdulice koje gotovo više da nemaju mesta ka Kruševcu i Nišu”, rekao je dr Janković, a prenosi RTS.

Juče u Nišu više od 200 novozaraženih, što je, napominje, apsolutno neprihvatljivo.

“Oko Niške tvrđave su poznate kafane, mi moramo naredne dve do tri nedelje da zaboravimo na kafane da bismo sve te sretne trenutke ponovo doživeli. Ako ovako nastavimo, neće biti dobro”, istakao je dr Janković.

Dodao je i da se, nažalost, “pokazalo da smo svojeglavi”.

“Moguće je zaraziti se posle prve doze vakcine i kod onih tipova vakcina gde se imunitet sporije stvara, kao kod ‘Sinofarmove’. Nešto brže ide kod drugih vakcina. Jedini magični ključ je masovna vakcinacija, mnogo masovnija nego što je ova, i pridržavanje mera. Ne mogu bitku dobiti lekari i moderni lekovi, samo vakcinacija i mnogo, mnogo bolje poštovanje mera”, istakao je dr Janković.

Naveo je da nije član Kriznog štaba i da se tamo nalaze i lekari i političari.

“Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da napravimo društveni ambijent u pandemiji, da se dogovorimo da svakog dana umre 20 do 30 osoba. Ne postoji alternativa i ekonomski modalitet, a kamoli da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće. Ovo preko vikenda nije dovoljno, imamo ozbiljan problem, smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih, opet ćemo napuniti bolnice. Apelujem na društvenu empatiju”, naveo je dr Janković.

Prema njegovim rečima, ovo što se dešava je apsolutno nedopustivo.

“Podjednako je nedopustivo i ponašanje u Patrijaršiji i na Dunavskom keju. Mislim da je ovo prevršilo svaku meru i da se moramo uozbiljiti”, zaključio je dr Janković.