Bol u grlu, kašalj? “Ne, ne mora da znači da ste zaraženi koronavirusom, vladaju i alergije, možda ste prehlađeni, ali budite oprezni…”

0
Foto: Profimedia

Suv kašalj, bol u grlu, povišena temperatura, malaksalost, gubitak čula mirisa i ukusa, kratak dah, vodenaste stolice, sve su to simptomi virusa korone. Međutim, u ovim mesecima prisutne su i druge respiratorne infekcije, ali i alergije, koje mogu stvoriti zabunu.

Lekari savetuju da bi bilo dobro da budete oprezni, pratite simptome, ali da ne paničite, jer ne mora da znači da imate koronu ako kijate i kašljete ili vas boli grlo.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković objašnjava za Blic da je u ovom trenutku teško reći i sa preciznošću tvrditi bilo šta, ali da osim korone imamo i sincicijalni virus, mikoplazmu koja prouzrokuje infekcije gornjih respiratornih puteva, takođe mogu biti aktivne i prehlade, ali i alergije.

“U prostorijama, u automobilima uključuju se klima-uređaji, a onda se prave velike razlike u temperaturi, između spoljašnje sredine i unutrašnje, bilo da izlazite iz prostorije ili automobila. Grlo može da vas zaboli ako konzumirate hladne napitke, možete kašljati zbog alergije ili prehlade, pa zato nemojte paničiti da je korona u pitanju, ali nemojte ni zanemarivati simptome. To ne znači da se treba opuštati, u ovom trenutku toga nema, opreznost mora da bude podignuta na najviši nivo”, objašnjava infektolog.

Iako je uveliko leto, alergije su uvek prisutne. Ono što alergiju razlikuje od korone je svakako to što nije praćena povišenom temperaturom. Veliki broj ljudi koji se testira svakodnevno pokazuje da mnogi možda imaju simptome korone, ali da su opet negativni, što svakako dokazuje da nije baš sve virus korona.

“Odlično je to što se testira veliki broj ljudi, to je izuzetno dobro da bi se identifikovali oni koji su kovid pozitivni, a bez simptoma su. Treba praviti razliku, ako suv kašalj traje tri dana, a praćen je temperaturom koja ne može da se obori, onda obavezno idite lekaru. Za koronu simptomi su već poznati, a to je malaksalost, povišena temperatura, suv nadražujući kašalj, nedostatak daha, ali to je već ozbiljno stanje. Bol u grlu se javlja, kod nekih pacijenata postoji pojačana sekrecija iz nosa, kod drugih zatvoren nos, gubitak mirisa je takođe čest simptom. Kod nekih pacijenata mogu se javiti vodenaste stolice, nagon za povraćanjem, konfuzija, klinička simptomatologija može biti raznovrsna”, objasnio je profesor Ranković.