Bojkotovan govor Sergeja Lavrova na Konferenciji o razoružanju u Ženevi

1
EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA

(Beta-AFP) – Brojne delegacije bojkotovale su danas obraćanje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Govor Lavrova bio je unapred snimljen pošto je Lavrov otkazao dolazak u Ženevu zbog sankcija Rusiji koje mu zabranjuju letove iznad Evropske unije.

Diplomate su napustile salu za konferencije, koja je ostalaa skoro prazna, na početku govora Lavrova, prenosi agencija Frans pres.

Među delegacijama koje su bojkotvale govor su i ukrajinska delegacije i delegacije zapadnih zemalja. 

SANKCIJE I OGRANIČENJA ZA MOSKVU

Očekuje se pad ruske rublje u odnosu na američki dolar za najmanje 25 odsto usled strogih paketa sankcija koje su Rusiji uvedene od strane Evropske unije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije…

Nakon ekonomskih sankcija koje su uvedene prvog dana invazije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su uvele lične sankcije Vladimiru Putinu, Sergeju Lavrovu i svim važnijim predstavnicima ruskih bezbednosnih struktura.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i saveznici postigli su dogovor da ukinu pristup određenom broju ruskih banaka međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Brojne zemlje zabranile su ruskim avio kompanijama korišćenje njihovog vazdušnog prostora, uz objašnjenje da dok traje invazija na Ukrajinu, “ruski avioni ne bi trebalo da lete nebom demokratskih zemalja”. Rusija je na ta ograničenja odgovorila istom merom.

Raspravlja se o tome da li će Turska ograničiti prolaz ruskim brodovima kroz moreuze koje kontroliše. Zelenski je rekao da je dobio takva uverenja, Rusija tvrdi da je to samo “njegovo tumačenje”, a Ankara kaže da “odluka još nije doneta”.

Nakon izbacivanja sa Eurosonga i oduzimanja domaćinstva za finale Lige šampiona, koje je premešteno u Pariz, Rusija se suočava i sa odbijanjem reprezentacija da igraju protiv njenog nacionalnog tima u baražu za Mundijal.

1 KOMENTAR

  1. Rusija davala predloge za resenje i dok je bio mir i sad dok nije mir… ovi i dalje teraju svoje… opasnom protivniku se neiskazuje nepostovanje jerbo lose prodjes….

Comments are closed.