Evropski poslanici desničarskih partija, koji podržavaju Bregzit i nezavisnost Katalonije, omeli su današnje formalno otvaranje sednice Evropskog parlamenta.

Pojedini nisu hteli da ustanu na himnu EU, Betovenovu „Odu radosti“, dok su drugi, uglavnom iz redova britanske Bregzit partije, okrenuli leđa tokom ceremonije otvaranja, prenela je agencija AP.

Protestovalo se i zbog odluke da se katalonskom separatisti Karlesu Pudždemonu ne dozvoli da zauzme svoje mesto, ali i povodom slučaja nemačkog kapetana broda, Karole Rakete, koja je pritvorena u Italiji zbog spora u vezi sa migrantskim pravima.

Posle toga, sednica je uobičajeno nastavljena, prenosi američka agencija.

Evropski parlament trebalo bi sutra da izabere predsednika, a ko bi to mogao da bude znaće se posle maratonskih pregovora lidera EU u Briselu, koji već tri dana ne mogu da se dogovore oko imena na ključnim pozicijama Unije.

Prema najnovijim spekulacijama, Manfred Veber koga je za mesto predsednika EK „gurala“ Angela Merkel nije dobio potrebnu većinu, pa se sada za tu poziciju pominje holanđanin Frans Timermans, koga opet na toj poziciji ne žele „istočne“ zemlje članice EU jer ih, kako smatraju, nipodaštava. Neki mediji su preneli da će Veber biti postavljen na mesto predsednika Evropskog parlamenta.

Komentar(1)

  1. Ratko
    3. јул 2019. 08:29

    Šta se dešava?! Kratko i jasno: Političarska klasa se ptima o funkcije. PREDLOG: POLITIČARENJE uvesti u medicinsku klasifikaciju patoloških stanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.