Bojkot, previranja, struje, optužbe… Veliko istraživanje u novom Nedeljniku: Treba li Srbiji (jaka) Demokratska stranka?

0
Scena iz 2007. godine. Foto: Profimedia

Godina u kojoj se obeležavaju tri decenije od osnivanja Demokratske stranke (DS) podjednako je burna kao ta 1990. kada je reč o odnosima u toj stranci. Tada u stranci nisu znali koga da izaberu za predsednika, pa je predložen Dragoljub Mićunović jer je “imao iskustva sa zatvorom”.

Nezadovoljna struja predvođena Kostom Čavoškim i Nikolom Miloševićem već je na sledećoj sednici napustila stranku. Demokrate se i danas spore oko toga ko bi trebalo da vodi stranku, ali postoji još jedna tačka sporenja koja je apsolutno ista kao i pre 30 godina: pitanje bojkota izbora.

Ni ovih dana ne jenjava sukob dveju struja u DS-u. Jedna je okupljena oko aktuelnog predsednika Zorana Lutovca, a drugu čine javnosti prepoznatljivi članovi stranke poput Aleksandre Jerkov, Radoslava Milojičića Kene, Balše Božovića i Slobodana Milosavljevića.

Pitanje bojkota ili izlaska na izbore ponovo izjeda DS, a dodatno je tu i pitanje ujedinjenja sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) Borisa Tadića i strankom Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića. Tadić je javno izneo ideju o izlasku na izbore pod jedinstvenom “Listom za bojkot”, Zelenović je najavio izlazak na lokalne izbore u Šapcu, dok rukovodstvo demokrata sa Lutovcem na čelu tvrdo zagovara bojkot.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. maja

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju prvu knjigu iz edicije “Velike biografije”: “Josip Broz Tito – Bilo jednom u Jugoslaviji”