“Bojim se da za manje od dva dana nećemo imati mesta u bolnici…”

0
Ilustracija: Profimedia

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun dr Dragoš Stojanović rekao je da je ta zdravstvena ustanova ponovo ušla u kovid režim i da su za jedan i po dan na lečenje primili 225 pacijenata.

“Bojim se da ćemo za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete”, poručio je Stojanović, prenosi RTS.

Dr Stojanović je naveo da su tokom prethodne noći imali 125 prijema.

“Paralelu ako povučemo između prethodnog pika i današnjeg dana u sedam časova – u ovom trenutku smo već na 225 pacijenata za jedan i po dan. U prethodnom periodu smo za jedan i po dan imali 175 prijema, što znači da je namanje 30 ili 40 odsto veći broj zaraženih koji su se javili i da je izuzetno veliki broj pacijenata koji je primljen u ovih 36 sati”, dodao je Stojanović.

“U ovom trenutku imamo 225 pacijenata, 360 je naš maksimalni broj kreveta. Ako smo 225 za jedan i po dan popunili, bojim se da ćemo za manje od jedan i po dan napuniti sve kapacitete”, dodao je Stojanović.

Pored toga, kako kaže, u prethodnom periodu je petnaestak pacijenata bilo u jedinicama intenzivne nege, ali da je sada 20 njih na intenzivnoj nezi, od kojih je 10 intubirano.

“Prema postavkama SZO i iskustvima iz prethodnog perioda, svi se trudimo da pacijente ne intubiramo odmah i da ih što kasnije stavimo na invazivnu ventilaciju, međutim, u ovom naletu imamo mnogo teških pacijenata koji su zahtevali intubaciju”, istakao je Stojanović.

Na pitanje da li je to zbog toga što građani čekaju sa odlaskom u kovid ambulantu, Stojanović kaže da je i to jedan od razloga, ali i da je mnogo veći broj zaraženih.

“Poruka svim našim građanima je da sprovode sve mere – nošenje maski, distanciranje, ali i nedruženje u većem broju. Virus je tu, nemamo lek za virus, ali moramo da lečimo komplikacije sadašnje i pozne, koje ćemo tek lečiti”, rekao je Stojanović.

Naglasio je da je veoma važno da svako ko prepozna simptome odmah se javi u kovid ambulantu.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500