“Bojim se da se krećem sam po gradu…”: Pretučeni student iz Novog Sada se ne seća incidenta, reagovali i profesori

0
Foto: N1

Jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu i student Filozofskog fakulteta Dejan Bagarić, koji je napadnut u subotu u Univerzitetskom kampusu i teško pretučen, izjavio je na konferenciji za novinare da se i dalje ničega ne seća i da se boji da se sam kreće po gradu, preneo je N1.

Kaže da mu se tek sad polako vraća ono što se događalo u subotu popodne i tokom noći koju je proveo u Kliničkom centru Vojvodine.

U subotu oko 21.30 časova krenuo iz studentskog doma da se nađe sa devojkom i kod menze je napadnut. On kaže da ne zna koliko je bilo napadača. Poruku da kreće devojci je poslao u 21.30 sati, a sledeću glasovnu poruku da je napadnut poslao je u 21.55 časova.

Bagarić ističe da samo hoće da nastavi život i da se bavi aktivizmom kojim se i do sada bavio.

On je istakao da se boji da se posle ovoga kreće sam po gradu što je, kako objašnjava, užasan osećaj i zahvalio se na podršci.

Bagarić je naglasio da mu nikada nije direktno prećeno i da nikada nije bio žrtva ovakvog nasilja.

On će sutra dati izjavu policiji, budući da ranije, kako je rekao, nije bio u mogućnosti.

Profesori novosadskog univerziteta pokrenuli peticiju osude fizičkih napada na studente

Profesori Univerzitetа u Novom Sаdu pokrenuli su potpisivanje peticije, kojom osuđuju fizičke nаpаde nа studente Dejаnа Bаgаrićа i Mihаjlа Nikolićа sa Filozofskog fаkulteta i na Mаrkа Đelevićа sa Pravnog fakulteta.

Studenti i aktivisti Združene akcije “Za krov nad glavom” Nikolić i Đelević pretučeni su u petak usred dana u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, nakon protesta za zašttu zelenila u Novom Sadu.

“Nаpаdi nа studente izаzvаli su nаšu zаbrinutost, jer su u njimа povređeni mlаdi ljudi koji hrаbro iznose svojа mišljenjа o mnogobrojnim bolnim pitаnjimа nаše stvаrnosti i svojim аktivnostimа pokušаvаju dа stvore prаvednije društvo. Nјihovi nаpori nа zаštiti grаđаnа od merа prinudnog iseljenjа i učešće u višemesečnim protestimа protiv аktuelne vlаsti ne mogu dа budu rаzlozi dа bilo ko protiv njih primeni fizičku silu”, poručili su profesori movosadskog univerziteta i pozvali kolege da im se pridruže potpisivanjem peticije.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić je izjavio da je kao profesor na Univerzitetu u Novom Sadu i kao roditelj prilično zabrinut i uplašen zbog onoga što se dogodilo.

“Deca nisu slobodna u svom gradu. Naš život je trenutno prožet nasiljem, a sadašnja vlast ako ga ne čini, onda ga pospešuje. Ni za jedan od ovih događaja nije pronađen počinilac. Tražimo da to hitno bude urađeno”, rekao je on.