Bojeva municija kao odgovor na proteste, gore ulice Bagdada, više od 60 poginulih za četiri dana: Tragične demonstracije širom Iraka

0
Foto: Profimedia

Tokom antivladinih protesta u Iraku koji traju već četiri dana, poginulo je više od 60, a ranjeno više od 2.500 ljudi, prenosi agencija Anadolija.

U centru zbivanja, na Trgu Tahrir u glavnom gradu Iraka, juče je brutalno ubijeno devetoro ljudi, pišu mediji. Ka tom trgu blokirani su prilazi i postavljene velike betonske barijere.

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski čas, a policija puca na one koji se ne pridržavaju zabrane.

Međutim, uprkos tome, protesti su nastavljeni.

Osim Bagdada, grada u kojem je u utorak sve počelo, protesti su održani i u drugim gradovima, uključujući Nasiriyah, Amarah i Hillah.

Protesti podstaknuti ekonomskim razlozima na ulice u početku nisu privukli veliki broj ljudi, ali je reakcija na brutalnost bezbednosnih snaga koji su sa suzavca i vodenih topova prešli na bojevu municju, dovela do masovne reakcije.

U televizijskom obraćanju građanima, premijer Iraka Adel Abdul-Mahdi, rekao je da su određeni zahtevi demonstranata “potpuno legitimni” i da će pokrenuti rešavanje problema koje su oni istakli.

Ajatolah Ali Sistani pozvao je obe strane da obustave nasilje, “dok zaista ne bude prekasno”, prenosi Gardijan.