Tokom antivladinih protesta u Iraku koji traju već četiri dana, poginulo je više od 60, a ranjeno više od 2.500 ljudi, prenosi agencija Anadolija.

U centru zbivanja, na Trgu Tahrir u glavnom gradu Iraka, juče je brutalno ubijeno devetoro ljudi, pišu mediji. Ka tom trgu blokirani su prilazi i postavljene velike betonske barijere.

Zbog protesta, u nekoliko iračkih gradova u četvrtak je proglašen policijski čas, a policija puca na one koji se ne pridržavaju zabrane.

Međutim, uprkos tome, protesti su nastavljeni.

Osim Bagdada, grada u kojem je u utorak sve počelo, protesti su održani i u drugim gradovima, uključujući Nasiriyah, Amarah i Hillah.

Protesti podstaknuti ekonomskim razlozima na ulice u početku nisu privukli veliki broj ljudi, ali je reakcija na brutalnost bezbednosnih snaga koji su sa suzavca i vodenih topova prešli na bojevu municju, dovela do masovne reakcije.

U televizijskom obraćanju građanima, premijer Iraka Adel Abdul-Mahdi, rekao je da su određeni zahtevi demonstranata „potpuno legitimni“ i da će pokrenuti rešavanje problema koje su oni istakli.

Ajatolah Ali Sistani pozvao je obe strane da obustave nasilje, „dok zaista ne bude prekasno“, prenosi Gardijan.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.