Bojan Pajtić: Vučić sad ne zna šta je GIM, a pričao je šta Branko Stefanović tamo radi

0
Foto Nedeljnik

Komentarišući navode Marinike Tepić da je Aleksandar Vučić 2013. godine, kao ministar odbrane, lično posredovao posredovao u trgovini oružjem između Slobodana Tešića i Libijaca, nekadašnji predsednik DS-a Bojan Pajtić rekao je da je Tepić bila ministarka u pokrajinskoj vladi na čijem je čelu bio, i da sigurno ne bi govorila napamet. Jasno je da samo ministar odbrane može da trasira ovakvu trgovinu oružjem, kazao je Pajtić uz ocenu da je reč o međunarodnom korupcionaškom skandalu, piše N1.

Narodna poslanica i potpredsednica SSP Marinika Tepić kazala je da je Vučić tada insistirao da se Tešić ubaci u državnu delegaciju, iako se nalazio na crnoj listi UN, upravo zbog sumnjive trgovine oružjem.

Pajtić je u Novom danu TV N1 kazao da nema sumnje da je Vučić kao ministar odbrane trasirao tu prodaju oružja, jer to nije mogao da učini ministar policije.

“On je u suštini ‘mastermind’ i ovog režima, i ovog korupcionaškog skandala”, ocenio je bivši predsednik DS-a.

Navode Marinike Tepić odbacio je, međutim, šef diplomatije Ivica Dačić koji je poručio i da pogibija ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice i dvoje službenika ambasade, Slađane Stanković i Jovice Stepića, nemaju nikakve veze sa trgovinom oružja, kako to tvrdi potpredsednica SSP-a.

Pajtić je, s druge strane, rekao da Vučić i njegovi saradnici sigurno ne obaveštavaju Ministarstvo spoljnih poslova kad trguju oružjem, već da to “očito rade preko crnih kanala”.

“Radilo se o šemi koja je podrazumevala da privatna firma (GIM) ima bolje uslove nego SDPR kao državna. Vučić odjednom ne zna šta je GIM, a pre nedelju dana je znao koja je pozicija Branka Stefanovića u toj kompaniji”, primetio je Pajtić.

Kazao je i da je taj slučaj međunarodni korupcionaški skandal i međunarodni kriminal, koji može ugroziti bezbednost i živote građana Srbije.

“Neko se poigrava našim životima i našim glavama. Od tog oružja ginu neki ljudi. Ginu Kurdi, a Radnička partija Kurdistana (PKK) je svojevremeno jurila turskog ambasaodra po Beogradu! Nekome će da padne na pamet da se sveti zato štoljudi, deca i ženeginu na frontovima od srpkog oružja. Spominje se Al Kaida, spominje se ISIS. Režim je ušao u međunarodni kriminal”, ocenio je gost Novog dana.

Šešeljevi navodi o Krušiku – odgovor na podršku Srpskoj desnici

Komentarišući to što je lider radikala Vojislav Šešelj podržao uzbunjivača iz fabrike oružja “Krušik”, Pajtić je kazao da Šešelj nema dogovor da ne napada SNS i režim, već samo da ne napada Vučića.

“To je Šešeljev odgovor na favorizovanje Srpske desnice koja dobija podršku režuma, i uzima glasove SRS-a (…) Šešelj jeste deo režima, ali ne integralni, nego interesni. Ima aranžmane, ali zadržava pravo da napada sve osim Vučića. Kad favorizuješ Vacića, imaš kontrareakciju”, istakao je.

Rekao je i da Vacić i Šešelj ne liče, “osim po gabaritima”, jer je lider radikala “neuporedivo inteligentniji i obrazovaniji”.

Pajtić je rekao i da je Aleksandar Vučić “izvođač radova”, jer je EU jako dugo tolerisala Vučićevo ukidanje slobode medija i suspendovanje ljudskih prava, jer je dao određena spoljnopolitička obećanja.

“Očigledno mu sat otkucava, vidi se po poslednjem izveštaju Evropske komisije koji je brutalno kritičan, i značajno drugačiji od prethodnih koji su bili umiveni. To jeste upozorenje Vučiću – ‘Čoveče, ističe ti vreme'”, ocenio je.

Rekao je i da je Vučić već potpisivanjem Briselskog sporazumu faktički prizao nezavisnost Kosova.

EU jeste podstakla ideju o tzv. “Mini Šengenu”, jer je jasno da Balkan nikada, ili bar u dogledno vreme neće biti član evropske zajednice, dodao je Pajtić.

Mafija je eufemizam i preblag izraz za aktuelnu vlast

Nekadašnji predsednik DS-a pozdravio je odluku Saveza za Srbiju da bojkotuje predstojeće izbore, ističući da je reč o višestruko blagorodnoj inicijativi, koja ne znači trenutni pad vlasti, ali, kako je dodao, to nije ni cilj.

“Bojkot je sredstvo. Omogućava aktivnu poziciju pravoj opoziciji, raskrinkava one koji nisu istinska opozicija, potpuno oduzima međunarodni legitimitet režimu, raskrinkava autoriratni sistem i u svetu, i u zemlji. Aktivan bojkot podrazumeva stalni izlazak na teren, svako selo, svaki grad, podrazumeva građansku neposlušnost. Podaci govore da gde pet odsto građana izražava građansku neposlušnost, takav sistem je neodrživ”, poručio je.

Dodao je i da se protiv Vučićevog režima ne može boriti na klasičan način, budući da 40 odsto građana nema internet, da su televizije sa nacionalnom frekvencijom potpuno neobjektivne, da su sve dnevne novine, izuzev Danasa i donekle Blica, pod potpunom kontrolom Vučića i njegovog kabineta…

“Nemate slobodne izbore. Kupovina glasova, pretnje u javnom sektoru, prebijanja… stvaraju atmosferu u kojoj teško da iko može pobediti takav režim uz klasične metode”, poručio je on.

Dodao je i da je “mafija” eufemizam i preblag izraz za aktuelnu vlast, jer je čak i mafija ima kodeks da ne dira žene i decu, a ovdašnji režim to čini.