Bogdan Gecić, osnivač i partner Advokatske kancelarije Gecić Law: Nagrada koju smo dobili je Oskar u svetu advokature

  0
  Fotografija: Zoran Petrović

  Kada ste više puta najbolji među velikima, to je izuzetna čast, a naročito kada ste prvi dobitnik u novoj kategoriji prestižne evropske nagrade koja obuhvata region sa više od 150 miliona stanovnika. Ulazak u najuži izbor kao jedina kancelarija iz bivše Jugoslavije i Zapadnog Balkana je za nas već bio ogroman uspeh. Biti proglašen najboljim u kategoriji koja pored zemalja celog Balkana uključuje i ogromno tržište Turske, kao i nekoliko članica Evropske unije, stavlja ne samo našu advokaturu već i privredu na mapu Evrope, kaže u intervjuu za Nedeljnik Bogdan Gecić, osnivač i partner Advokatske kancelarije Gecić Law koja je proglašena za najbolju u jugoistočnoj Evropi za 2021. godinu po izboru magazina „The Lawyer“, jedne od najprestižnijih svetskih publikacija u oblasti prava.

  Čestitamo vam na ovom velikom uspehu. Ovo nije prvi put da vaša kancelarija osvoji ovako prestižno priznanje?

  Tako je. Mi smo prošle godine osvojili nagradu „Najbolja advokatska kancelarija Istočne Evrope i Balkana“, a sada smo prvi dobitnik nagrade u daleko konkurentnijoj geografskoj kategoriji sa više od 150 miliona stanovnika. Takođe, želeo bih da naglasim i da je kancelarija Gecić Law u više navrata nominovana u kategoriji „Najbolji evropski tim za pravo konkurencije“, u kojoj je 2019. godine bila vicešampion na celom kontinentu, takmičeći se sa najpoznatijim imenima evropske advokature u ovoj oblasti. Gecić Law se ističe i po tome što ima daleko najveći tim za pravo EU i konkurencije u regionu. Jedina smo regionalna kancelarija koja je zastupala klijente pred međunarodnim institucijama kao što su Evropska komisija, Energetska zajednica, ECAA (Otvoreno nebo) i CEFTA.

  Zašto je ova nagrada toliko važna u svetu advokature?

  Nagrada koju smo dobili je najprestižnija u našoj profesiji, kao što je Oskar u filmskoj umetnosti. Nagrade magazina „The Lawyer“ predstavljaju zlatni standard izvrsnosti u svetskoj pravnoj profesiji. Njihov elitni žiri koji čine najeminentniji pravni stručnjaci, kao i lideri najvećih multinacionalnih kompanija, svake godine nagrađuje najbolje pojedince, kancelarije, kao i najznačajnija dostignuća. Konkurencija je ove godine bila žestoka uz rekordan broj prijavljenih kancelarija. Zaista se osećate ponosno kada lideri i stručnjaci iz brendova poput Starbaksa, UEFA, Campari i Hugo Bosa, istaknu konstantan rast, značaj predmeta na kojima kao kancelarija uspešno radite, ali i inovativan pristup u pružanju savetodavnih usluga u oblasti prava.

  Šta je najviše doprinelo tome da vas stručnjaci prepoznaju kao lidera u regionu?

  Gecić Law svoj pravni doprinos pruža svojom kreativnošću i znanjem, na najistaknutijim predmetima širom regiona, savetujući vodeće domaće i međunarodne kompanije. Time naša kancelarija pokazuje svoju više puta nagrađivanu sposobnost u rešavanju veoma kompleksnih, najaktuelnijih i izuzetno osetljivih internacionalnih slučajeva.

  Šta vas izdvaja od drugih advokatskih kancelarija i po čemu je vaš rad jedinstven?

  Naporan rad, etika i posebno kreativnost. To je ono što nas diferencira od drugih i donosi dodatu vrednost. Inovativnost posebno naglašavamo, jer se advokatura na ovim prostorima smatra konzervativnom i nekreativnom profesijom. Naš tim inovativnost stavlja uvek na prvo mesto. Ovo je naročito važno u privrednoj advokaturi koja bi trebalo da ide u korak za privrednim i tehnološkim razvojem, što nije uvek slučaj u našoj branši. Okrenuti smo ka pronalaženju rešenja, a ne prepreka. Za inovaciju je potrebno stalno učiti i otkrivati nove oblasti i usluge koje odgovaraju modernom dobu. Tako smo nedavno osnovali novu pravnu oblast ESG (Environmental, Social, Governance), koja je ključna ne samo za zaštitu životne sredine nego i za dostupnost finansiranja i dalji razvoj svake kompanije. Dodata vrednost koju stvaramo ogleda se u težnji da klijentima pružimo novu perspektivu i alternativna rešenja za nove potrebe njihovog biznisa. Na ovaj način gradimo poverenje i dugoročne odnose. Drugačiji smo od ostalih i po tome što svaki pravni savet sagledavamo kroz prizmu trgovinskog prava i prava EU koje se u celom regionu primenjuje kroz Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju.