Bek reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović, najbolji strelac nedavno završenog Svetskog prvenstva, izjavio je u intervjuu za Sport klub da su uzroci razočaranja u Kini, između ostalog, nesrećne okolnosti i pritisak favorita od samog početka.

“Nesrećne okolnosti, možda nam ni organizacija nije išla na ruku, i sistem takmičenja je bio novo iskustvo. Zatim i pritisak favorita od samog početka, ne znam da li je iko u istoriji košarke bio favorit ispred SAD… Ne mogu da nađem konkretan jedan razlog, ali ni mi nismo zadovoljni rezultatom. Dok pobeđuješ, onda ne osećaš pritisak. Desila se Španija, nadmudrili su nas tu utakmicu, odigrali iskusnije i zrelije. I dalje mislim da kvalitetom nisu bolja ekipa, ali u toj utakmici i na SP su dokazali da su najbolji. Posle tog poraza se desilo ono ‘i mi možemo da izgubimo“, rekao je Bogdanović.

Srbija je delovala nadmoćno sve do poslednjeg meča u grupnoj fazi takmičenja kada je doživljen hladni tuš u duelu sa Španijom, piše Sport klub.

“Jako je teško bilo posle tog meča. Nesrećan Vasin slučaj… On je momak to izdržao fenomenalno, oduševljen sam kako je izneo ono što mu se događalo, muški se borio i ni u jednom trenutku nije iznosio to, davao je sve od sebe… Nije nam prijalo ni putovanje (do Donguana), spremali smo se za Šangaj, cela ta promena plana, previše smo razmišljali unapred, što je uticalo na ekipu. Mislio sam da ćemo se protiv Argentine trgnuti kao tim – znali smo da su ozbiljni, znali smo šta nas čeka i da su nezgodni i namazani. To su pokazali, a mi nismo uspeli da im odgovorimo – dešava se i to, ne treba nikoga pojedinačno kriviti, timska je odgovornost za poraz, moramo što pre da ga zaboravimo“, rekao je Bogdanović.

U tom četvrtfinalnom duelu Gaučosi su slavili 97:87 i tako napravili jedno od najvećih iznenađenja na Mundobasketu. Bogdanović ističe izvrsnu taktiku Argentinaca.

“Oni su na odbranu koju smo se mi dogovorili ubacili nekoliko teških šuteva. Onda smo krenuli polako da se gubimo, menjamo odbranu i adaptiramo se. Previše smo im dozvolili prostora. Oni su niski bekovi i plan je bio da ih teramo na naše visoke, da im ne dozvolimo lagan šut, ali su nas oni skautirali, odigrali su na ekstra prodor i ekstra pâs. Taktički su odigrali čvrsto i jako, videlo se da su bili dobro pripremljeni“, kazao je Bogdanović.

Aleksandar Đorđević posle pet godina i tri srebrne medalje neće više biti selektor Srbije.

“On nam je uvek ulivao mnogo samopouzdanja, ‘palio’ nas je i imao je neverovatnu energiju, Zahvalni smo mu na svemu što je uradio, mlađima je dao prostor i slobodu, pustio nas je da uživamo u reprezentaciji. Napravio je kulturu, svima je lepo da dođu i da uživaju“, rekao je Bogdanović.

Nepozivanje Nemanje Nedovića i Nikole Kalinića izazvalo je polemike u javnosti, a Bogdanović kaže da se sada treba okrenuti budućnosti.

„To je trenerova odluka, on je imao svoju viziju, a mi kao igrači ne možemo da menjamo i da utičemo na njegov način rad i na to što je on zamislio. Sad posle poraza oni fale, nedostajali su nam i ovako, ali nezahvalno je sada pričati – ima i drugih igrača, onih koji su se povredili… Ne treba izdvajati nikoga, a oni koji nisu pozvani ove godine treba da shvate da je to ove godine i da gledaju dalje u budućnost, treba da igraju sa mnom i sa ostalim saigračima“.

Nikola Jokić nije davao izjave za srpske medije, pa smo pitali Bogdana smatra li da će centar Denvera i ubuduće igrati za reprezentaciju.

“Mislim da hoće, on voli da se takmiči i voli da igra. On ne voli tu medijsku pažnju, to mu smeta, ne voli da priča, jednostavno je takav, morate i vi da ga razumete. Mislim da želi da ostvari rezultat sa nacionalnim timom“, rekao je Bogdanović.

Komentara

 1. Dragan Djordjevic
  21. septembra 2019. 13:14

  Pre svega, pogrešna je premisa od koje polaze komentari saradnika većine medija u Srbiji - da je 5. mesto na svetu NEUSPEH!? To je "neuspeh" samo u odnosu na nerealna očekivanja da će naš tim sa samo TRI istinska super-igrača (Jokić, Bogdanović i Bjelica) biti uopšte favorit za medalju!? Činjenice su neumoljive: pogledajte, zaboga, imena i sastav našeg tima kada je pobedio u Indianopolisu, mada, naravo ni velika imena u kolketivnoj igri nisu garanacija za medaqe - ali preduslov za to jesu! Zato, prestanite da omalovažavate momke koji su turnir okonačali sa dve pobede, jer ćete ih kao u fudbalu, odvratiti da uopšte igraju za reprezentaciju, i uništiti im samopouzdanje! Plasirati se ispred SAD, Rusije, Italije, Litvanije i dr., SVAKA ČAST!

  1. Anonimni
   23. septembra 2019. 23:03

   Tako je!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.