Bogatsvo Gejtsovih je procenjeno na 124 milijarde dolara, a njihova deca će naslediti “samo” 10 miliona: “Taj novac pripada fondaciji…”

0

Bil i Melinda Gejts su u nedelju kasno uveče saopštili da se razvode nakon 27 godina braka. Kako su tada objavili, “nakon mnogo razmišljanja i puno rada na vezi”, usaglasili su se da “više ne mogu da rastu kao par u ovim fazama života”.

Bil i Melinda su se upoznali krajem osamdesetih godina kada se Melinda pridružila Bilovoj firmi Majkorosoft. Venčali su se deceniju kasnije na Havajima, a Melinda je 1996. napustila kompaniju kako bi se posvetila porodici.

Zajednički vode fondaciju “Bil i Melinda Gejts”. Osnovali su je 2000. godine, a do danas se smatra najvećom privatnom fondacijom na svetu. Fondacija je potrošila milijarde u borbi za istraživanje lekova za lečenje raznih zaraznih bolesti, kao i za podsticanje vakcinacije kod dece.

Ujedno, Bilje dugo godina važio za najbogatiju osobu na svetu, a trenutno je četvrti najbogatiji čovek planete, čije bogatstvo iznosi 124 milijarde dolara, prema podacima magazina Forbs.

Uprvo je pitanje finansijskog aspekta razvoda jednog od najbogatijih parova sveta tema koja interesuje javnost. Još nije objavljno i dogovoreno kako će se podeliti nekretnine i druge vrednosti, ali je i ranije bilo jasno ko će, u svakom slučaju, dobiti najmanje – njihovo troje dece. Naime, njima pripada samo jedan odsto ukupnog bogatstva Gejtsovih.

Najstarija je ćerka Dženifer (25 godina), zatim njihov jedini sin Rori (21), dok je najmlađa Fibi (18). Odluku da bogatsvo ne ostavi svojoj deci, suosnivač Majkrosofta objavio je pre nekoliko godina.

Kako je ranije govorio, svojoj deci će ostaviti tek 10 miliona američkih dolara od ukupnog bogatsva, preneo je Independent, što je manje od jedan odsto Gejtsovog bogatstva.

“Definitivno mislim da je ostavljanje velike količine novca deci medveđa usluga. Voren Bafet je o tome govorio 1986. godine i naterao me da razmislim o tome i shvatim da je u pravu“, rekao je Gejts, a svojevremeno preneo CNBC.

Tokom gostovanja u jutarnjem program “The Morning” na britanskom ITV-u, pre četiri godine, naglasio je da će tokom tokom naredenih godina bogatstvo, u najvećoj meri, biti donirano njegovoj humanitarnoj organizaciji.

“Taj novac je namenjen fondaciji i moja deca nemaju problem s tim. Ponosni su na to”, rekao je tada Gejts.

„Moja deca će steći obrazovanje i neće sigurno biti siromašna. Ali nije usluga za njih da im ostavite toliko novca. Moraju sami sebi da izgrade karijere i životni put. Toliko novca bi im uništilo živote“, dodao je on.

Podsetimo, Gejtsovi – zajedno sa investitorom Vorenom Bafetom – stoje iza inicijative koja za cilj ima da se većina milijardera obaveže da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe, preneo je BBC.