“Bogati Rusi bliski Putinu u inostranstvu imaju imovinu u vrednosti od 17 milijardi dolara”: Od Londona do Hrvatske – jahte, vile, avioni…

1
EPA-EFE/ANDREY GORSHKOV / SPUTNIK

Više od 17 milijardi dolara (13 milijardi funti) imovine u inostranstavu – uključujući ofšor bankovne račune, jahte, privatne avione i luksuzne nekretnine u Londonu, Toskani i na francuskoj rivijeri – povezano je sa 35 oligarha i ruskih zvaničnika za koje se tvrdi da imaju bliske veze sa Vladimirom Putinom, prenosi Gardijan istraživanje koje je sproveo u partnerstvu sa Projektom za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), Zidojče cajtnugom i drugim međunarodnim novinskim organizacijama, otkriva “početno istraživanje u tekućem projektu praćenja bogatstva najmoćnijih Rusa”.

Kako se ističe, projekat o bazi imovine bogatih Rusa fokusira na listu od 35 muškaraca i žena koje je zatvoreni opozicioni lider Aleksej Navaljni nazvao “Putinovim navodnim pomagačima”. Evidentirana je imovina koja je registrovana izvan Rusije.

“Imena uključuju četiri najbogatija oligarha, šefove kompanija koje kontroliše država, istaknute emitere, šefove špijunskih agencija, ministre, političke savetnike i regionalne guvernere”, ističe se u tekstu Gardijana.

Imovina je, između ostalih zemalja, identifikovana i u Velikoj Britaniji, a vodi se na kompanije preko, trustove ili rođake bliske Romanu Abromaviču, Ališerom Usmanovu, Olegu Deripaski i Igoru Šuvalovu, a Gardijan će i u narednim danima izveštavati o detaljima analize.

Prema analiziranim podacima u periodu od 2020. godine do marta 2022, kako se navodi, utvrđeno je da je ukupno šest ruskih oligaraha povezano sa 35 vila, 43 stanova i 27 drugih nekretnina. Takođe evidentirano je sedam jahti, jedanaest privatnih aviona i helikoptera. Ukupna vrednost je procenjena na dve milijardi dolara.

Deo imovine je u javnom vlasništvu, ali su papiiri za većinu nekretnina i drugih obejakata obavijeni velom tajnosti.

Van Velike Britanije otkriveno je i 26 objekata povezanih sa Deripaskom, za koga se navodi da je Putinov omiljeni industrijalac, uključujući milijarde dolara u akcijama, hotel u austrijskim Alpima, jahtu dugačku 60 metara, luksuzne nekretnine u Londonu, Parizu, Vašingtonu, Njujork, kao i četiri vile na Sardiniji.

Deripaskin portparol je istakao da mu nije jasno “kako bi objavljivanje ove vrste ‘popisa imovine’ moglo služiti javnom interesu.

“Osim ako, naravno, pod ‘javnim interesom’ ne mislite na ohrabrivanje da se zauzme niečija privatna imovina”, rekao je portparol Deripaske.

“Sva imovina i imovina koju poseduje stečena je poštenim putem. Tekuća medijska pomama, koliko god da je žalosna, svakako ne daje nikome za pravo da gospodina Deripasku naziva kleptokratom. Lov na veštice u Rusiji isključivo je vođen političkim motivima”, dodao je.

Dva privatna aviona povezana su sa Šuvalovim, bivšim prvim potpredsednikom ruske vlade, a sada predsednikom Državne razvojne korporacije. Njegovo ime je takođe povezano i sa tri luksuzne nekretnine koje zajedno vrede oko 35 miliona dolara, a koje se nalaze u Austriji, Italiji i Ujedinjenim Emiratima.

Imovina holding kompanija povezana je sa porodicama predsednika državne kompanije za gasovod “Transnjeft” Nikolaja Tokareva, kao i portparola Kremlja Dmitrija Peskova. Čini se da kompanije Tokareva poseduju luksuzne nekretnine na hrvatskom ostrvu Lošinj, poznatom letovalištu bogatih Rusa, dok je firma Peskova vlasnik velikog i luksuznog stana u Parizu.

1 KOMENTAR

  1. Толико милијардера из земље чији становници у већини живе скромно. И сви тврде да су велебогатство стекли у “зноју лица свог”. Све сам апартчик, али “са визијом” за стицање богатства. И ниједан да поцрвени, да се застиди или можда и забрине за своју сигурност, јер није лако сачувати олако стечено. Скоро да човек похвали уведене санкције, да се олигарски бар мало презноје од муке – како ће (бар неко време) морати да живе уз сићу која им није блокирана.

Comments are closed.