“Bog je želeo da on bude predsednik”: Emotivni oproštaj Sare Hakabi Sanders od Trampa i Bele kuće

0
Foto Profimedia

“Volim predsednika”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders kad je objavila da, odlazi s funkcije posle, dve godine.

Vašington će zameniti rodnim Arkanzasom, ali šta će raditi nije poznato. Jedno je sigurno – i dalje će biti “Trampova devojka”.

“Nastaviću da budem jedna od najglasnijih i najodanijih pobornica predsednika i njegove agende. Znam da će on imati još šest neverovatnih godina”, najavila je Sanders.

Takva – odana pod svaku cenu – bila je otkad je prvi put stala za govornicu u Beloj kući, a nakon što je njen šef, Šon Spajser, otišao s te pozicije. Iza nje će ostati kontroverzna ostavština – činjenica da rekordna 94 dana nije održala brifing za novinare (jer je Tramp odlučio da komunicira sa novinarima sam) te da je otvoreno i nebrojena puta lagala za njega.

Suprotno prirodi njene funkcije, njena publika, tvrde kritičari, nije bila američka javnost i ostatak sveta, nego samo jedna jedina osoba – sam predsednik Tramp.

S obzirom na to, kad je objavljeno da odlazi, mnogi su uzdahuli u znak olakšanja (iako se još ne zna ko će je naslediti i hoće li uopšte neko biti imenovan na tu funkciju).

“Imala je posao najvažnije portparolke na svetu i koristila ga je kako bi stalno lagala američki narod. Nadam se da će je sram i stigma pratiti ostatak života”, napisao je na Tvieru Metju Miler, bivši portparol ministarstva pravosuđa.

Ništa blaži nije bio ni Kurt Bardela, bivši pomoćnik u Kongresu koji je delovao i na republikanskoj i na demokratskoj strani.

“Niko nikada ne bi trebalo da joj ponudi posao. Ne bi trebalo da dobije ugovor za knjigu. Ne bi trebalo da dobije ugovor za komentatora. Nikad joj ne bi trebalo dopustiti da dobije ikakvu platformu kako bi lagala američki narod”, istakao je on.

Sara Sanders, inače majka troje dece i kći bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija, preuzela je posao od Spajsera 2017. godine.

Bila je treća žena u istoriji i to je, prema Trampovim standardima, radila čak dugo. Ona je jedna od retkih ljudi iz njegove kampanje s kojima Tramp još sarađuje.

S većinom se razišao, u mnogo slučajeva ružno. Njeni izlivi odanosti Trampu nisu bili retkost.

“Bog je želeo da Donald Tramp postane predsednik”, rekla je u januaru ove godine.

Isto tako, nije prezala da pojačava Trampove napade na medije ili pak da, kako je i sama priznala u nekoliko navrata, govori neistine.

Istražiteljima koji su sarađivali u istrazi Roberta Milera, koji je istraživao potencijalnu saradnju Trampove kampanje s Rusijom, a s ciljem uticaja na ishod američkih predsedničkih izbora, i sama je priznala da je lagala kad je utvrdila da je mnogo agenata FBI-ja podržalo Trampovu odluku da otpusti šefa FBI-ja Džejmsa Komija jer je on, navodno, izgubio njihovo poverenje. To je bila, priznala je, omaška izrečena u uzavrelom trenutku.

Predsednik Tramp je imao samo reči hvale za nju kada je objavljeno da odlazi.

“Kad bismo mogli da nateramo da se kandiduje za guvernerku Arkanzasa, mislim da bi prošla vrlo dobro. Pokušavam da je nagovorim. Ona je vrlo posebna osoba, vrlo dobra, dobra žena, bila je super, ima toliko srce, snažna je, ali s velikim, velikim srcem i želim da joj zahvalim na izvanrednom poslu”, rekao je Tramp i dao joj poljubac.

“Ovo je najveća čast u mom životu, prilika života. Volela sam svaki minut, čak i one teške. Ovo je bilo zaita posebno iskustvo i jedino kojeg se mogu setiti a da ga malo nadmašuje je činjenica da sam majka”, rekla je Sanders, dodajući da ima troje čudesne dece i da će sada s njima provesti malo više vremena.