Bocan-Harčenko: “Moskva očekuje provokacije ukrajinske strane, Zapadu nije u interesu mir”

0
Printscreen/YouTube/PRVA TV

(Beta) – Prva faza specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini je završena ali nije obustavljena jer Moskva očekuje provokacije, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, uz ocenu da zapadnim zemljama nije u interesu da se uspostavi mir i da “rusofobija vlada Evropom”.

“Očekujemo provokacije ukrajinskih snaga, nacionalističkih jedinica pre svega, noćas je bilo bombardovanja u Donjecku, pogođena je stambena zgrada, pucalo se u Marijupolju, i dalje postoje uporišta”, rekao je ambasador za TV Hepi.

On je rekao da logika ruske vojne operacije postoji i da je “direktno i neposredno vezana sa ciljevima, a da su ciljevi zaštita naroda u Donjecku i Lugansku i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine”.

Ambasador je dodao da život može da počne da se vraća u normalu “uz humanitarnu pomoć Rusije i bezbednosnu humanitarnu pomoć ruske vojske”. To je, kako je rekao, dopunski zadatak u sklopu iste logike – “uspostavljanje osnova za bezbedan i normalan život”.

Nakon prve faze proglašena je pauza, smanjene su značajno vojne aktivnosti, rekao je Bocan-Harčenko, dodajući i da su u pitanju “odluke komandanata na terenu i vojnih stvari koje ne znamo”. U medijima svi žele da iznose zaključke ali su vojne operacije tajna, dodao je.

Ističući značaj pregovora, ambasador je podvukao da ih je Rusija podržala i pristala na razgovore čim su predloženi.

On je naveo i da uprkos tome što je Moskva konstatovala da je napredak postignut, Zapad nije pozdravio naznake nekog mogućeg sporazuma.

Zapadnim zemljama “nije u interesu da se uspostavi mir i da se postigne mirovni sporazum”, rekao je Bocan-Harčenko.

“Meta je Rusija, njima (Zapadu) je u interesu da se sve nastavi i nije im stalo šta je u Ukrajini. Rusofobija vlada Evropom, rusofobija je obuhvatila celu Evropu ali njima nije stalo da Ukrajine, naroda u Ukrajini”, rekao je ambasador Rusije i ponovio da su “Ukrajinci i Rusi jedan narod”.

Povodom spekulacija o nepojavljivanju ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua u medijima, Bocan-Harčenko je rekao da su dezinformacije “obavezni program”.

On je takođe rekao da Zapad savetuje ukrajinsku stranu kada je reč o dezinformacijama i medijskim prevarama.