Bo Bajden odlikovan predsedničkom medaljom Kosova

0
Bajden sa sinom Boom, 2009. godine. Foto Profimedia

(Beta) – Predsednica Kosova, Vjosa Osmani Sadriu je danas ocenila da je Bo Bajden dao izuzetan doprinos obuci sudija i uspostavljanju posleratnih kosovskih institucija.

Prilikom dodeljivanja predsedničke medalje pokojnom sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena koju je primio američki ambasador na Kosovu, kosovska predsednica je rekla da je Bo Biajden na Kosovu radio na uspostavljanju nezavisnog i profesionalnog pravosudnog sistema, a u cilju jačanja vladavine prava.

Prema njenim rečima, osnivanje institucija i obuka sudija, koju je, zajedno sa drugim američkim kolegama, Bo Bajden započeo pre nezavisnosti, danas je jedan od glavnih stubova najvažnijih institucija Kosova.

“U dobrim danima, u lošim, na svetlosti i u mraku, osećamo tvoju ruku na svojim ramenima. Gospodine predsedniče, dozvolite mi da kažem vama i svim građanima Sjedinjenih država: Kosovo je vaš dom. Kažemo muškarcima i ženama u vašoj zemlji, vašem osoblju, diplomatskom osoblju i svim ljudima Amerike koji žele da posete ovu zemlju da ćemo ih uvek videti kao da su jedan od nas”, poručila je Osmani Sadriu.

Dodala je da će američke zastave i dalje visoko i ponosno širiti širom Kosova – i da je to način da se izrazi zahvalnost na podršci koju su decenijama Kosovu pružali preko ljudi poput Boa i svakog drugog građanina Sjedinjenih američkih država.

“Džo Bajden je bio naš glas kada nismo imali glasa. Borio se da skrene pažnju na Kosovo kada drugi širom sveta nisu bili voljni da nas podrže u našoj borbi protiv sistematske diskriminacije i segregacije koju je provodio tadašnji Miloševićev režim. Džo Bajden je bio naš glasni zagovornik u Senatu za intervenciju NATO -a 1999. godine, kojom je okončan rat i genocid na Kosovu”, kazala je ona.

Video porukom okupljenima ispred zdanja Skupštine Kosova se obratio američki predsednik.