“Blumberg”: Vučićev SNS obezbedio ogromnu većinu, glavna prepreka Kosovo

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je svoju Srpsku naprednu stranku (SNS) do ubedljive pobede na izborima i obezbedio ogromnu većinu u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj među globalnim silama, ocenio je Blumberg.

Osnažen bojkotom opozicionih lidera, dok je na izlaznost uticao i strah od koronavirusa, rezultat izbora je dovoljan da Vučićeva SNS može bez ometanja da menja zakone u parlamentu, ukazuje Blumberg i ističe da Vučićeva partija ima snažniju većinu u parlamentu od vladajućih stranka širom Evrope, osim u Rusiji i Belorusiji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Pobeda će Vučiću omogućiti da pojača političku dominaciju u zemlji koja je počela kada se transformisao od vatrenog nacionaliste u proevropskog premijera 2014, dok će, kako navodi Blumberg, vlada dobiti novi mandat da rešava teška pitanja od oporavka privrede posle koronavirusa do popravljanja odnosa s Kosovom i kretanja nesigurnim putem ka članstvu u EU.

Vučićeva najveća borba vezana je za njegov napor da vodi zemlju u EU, ističe Blumberg, dodajući da je glavna prepreka Kosova, pošto Brisel zahteva da Srbija popravi odnose sa susedom kao uslov za ulazak, dok je Vučić proveo godine sprečavajući Kosovo da dobije međunarodno priznanje, što podržava i većina Srba.

Ali pritisak za dogovor raste, podvlači Blumberg, navodeći da je izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ubedio Vučića da se sastane s kosovskim kolegom u Beloj kući 27. juna. Pre toga se sastaje s izaslanikom EU koji pokušava da obnovi pregovore posredovanjem Brisela, a onda ide u Rusiju da se sastane sa svojim saveznikom Vadimirom Putinom.

(Beta)