Blumberg: “Putinov savetnik dao ostavku zbog rata u Ukrajini i napustio Rusiju”

0
EPA/YURI KOCHETKOV

Anatolij Čubas, savetnik ruskog predsednika Vladimir Putina dao je otkaz i napustio zemlju usled neslaganja sa ratom koji Rusija vodi u Ukrajini, prenosi Blumberg.

Ovu informaciju potvrdila su dvojica ljudi upoznatih sa trenutnom situacijom, a Čubas je postao zvaničnik najvišeg ranga koji je zasad prekinuo svoje veze sa Kremljom nakon početka invazije.

Čubas je jedan o nekoliko ekonomskih reformatora iz 90-ih godina prošlog veka koji su ostali na funkciji za vreme Putinove vladavine i uspostavili veze sa zvaničnicima Zapada. Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov još uvek se nije oglasio povodom vesti o Čubasovom odlasku.

Poznat po privatizaciji koja se u Rusiji odvijala 90-ih godina, Čubas je bio taj koji je Putinu dao prvi posao u vladi sredinom poslednje decenije dvadesetog veka, a kasnije posmatrao njegov dolazak na vlast. Otkako je Putin na vlasti, Čubas se nalazio na najvišim pozicijama veleikih državnih kompanija, sve dok ga predsednik nije postavio na mesto izaslanika zaduženog za razvoj prošle godine.

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je drastično povećala kazne za kritikovanje odluka vrha države. Putin je nedavno rekao da želi da zemlju očisti od “ološa i izdajnika” koje optužuje za tajnu saradnju sa SAD i njenim saveznicima. Zbog uvođenja ekonomskih sankcija, Putin je SAD optužio da žele da unište Rusiju.

Prošle nedelje je Arkadij Dvorkovič – nekadašnji ekonomski savetnik Dmitrija Medvedeva za vreme njegovog mandata na mestu premijera – napustio funkciju šefa državnog tehnološkog fonda Skolkovo, nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu. Dvorkovič, koji je takođe i predsednik Međunarodne šahovske federacije, jedan je od retkih viših zvaničnika koji je govorio protiv rata.