Blinken u poseti Litvaniji: “Branićemo svaki deo NATO teritorije ako bude napadnut”

0
EPA-EFE/IAN LANGSDON / POOL

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je Litvanija pod zaštitom NATO pakta, kao i da će imati podršku SAD u slučaju eventaulnog napada na ovu zemlju, prenosi Gardijan.

Blinken se trenutno nalazi u poseti baltičkim državama koje su pod sve većim pritiskom zbog ruske invazije koja se odvija u njihovoj blizini.

Litvanija, Letonija i Estonija su članice NATO pakta i Blinken ih je uverio da će one biti zaštićene ukoliko dođe do bilo kakvog sukoba.

“Mi ćemo braniti svaki deo NATO teritorije ako bude napadnut. Niko ne bi trebalo da sumnja u našu spremnost i odlučnost”, rekao je Blinken.

Blinken je svoju posetu započeo u Viljnusu, čiji građani su u znak solidarnosti sa Ukrajinom istakli simbole ove zemlje po čitavom gradu.

“Mi pojačavamo našu ionako snažnu odbranu, a i naše saveznice su spremne na delanje. Američka predanost uzajamnoj zaštiti koju propagira NATO je sveta”, rekao je Blinken.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je da se bezbednosna situacija na Baltiku pogoršala i da je Rusija ta koja je glavni krivac.

“Situacija u našem regionu se nažalost pogoršala, što nas zabrinjava, ali ne samo nas, nego i ostatak sveta. Nepromišljene akcije Rusije pokazuju da je ona dugoročna pretnja po evropsku bezbednost i bezbednost naše alijanse”.

Nauseda je rekao i da misli kako se “Putin neće zaustaviti, osim ako ne bude zaustavljen”, kao i da je njegova zemlja spremna da pruži podršku Ukrajini.

“Naša kolektiovna dužnost kao nacije je da pomognemo svim Ukrajincima na sve načine na koje možemo. Moramo preduzeti sve što je u našoj moći kako bismo izbegli potencijalni svetski rat. Izbor je u našim rukama”, zaključio je Nauseda.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.