Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je nakon trodnevne posete Kini da SAD imaju dokaze o pokušajima Kine da „utiče i pokuša da se umeša“ u predstojeće američke predsedničke izbore uprkos ranije datom obećanju kineskog lidera Si Đinpinga da to neće činiti.

U kratkom intervjuu za CNN Blinken je juče rekao da je tokom sastanaka sa najvišim kineskim zvaničnicima, uključujući predsednika Kine Si Đinpinga, razgovarao o brojnim spornim pitanjima, od američke kontrole tehnologije do podrške Pekinga Moskvi, prenosi N1.

Blinken je rekao da je ponovio zahtev koji je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Siju tokom njihovog susreta u San Francisku prošlog novembra, da se Kina ne meša u predsedničke izbore u SAD 2024. godine i podsetio da je tada kineski lider obećao da Kina to neće učiniti.

„Videli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg mešanja i želimo da budemo sigurni da će to biti prekinuto što je pre moguće“, odgovorio je Blinken na pitanje da li je Kina do sada kršila Sijevo obećanje Bajdenu.

On je ukazao da je svako mešanje Kine u američke izbore nešto na šta američka adminsitracija veoma pažljivo gleda i smatra da je to potpuno neprihvatljivo.

„Želeo sam da budem siguran da su ponovo čuli tu poruku“, rekao je Blinken i dodao da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje, kako je naveo, iskorišćavaju postojeće društvene podele u SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.