Blinken: “Evropske zemlje moraju da smanje zavisnost od ruskih energenata”

2
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da bi imperativ za evropske zemlje trebalo da bude prestanak oslanjanja na ruske energente, naročito za vreme trajanja rata, kako bi osigurali dovoljno zaliha.

Blinken se nalazi u poseti baltičkim zemljama, a danas je u glavnom gradu Estonije Talinu održao konferenciju za medije sa tamošnjom premijerkom Kajom Kalas.

“Imperativ za mnoge evropske zemlje bi u ovom trenutku trebalo da bude manje oslanjanje na ruske energente, zbog toga što Rusija tu zavisnost koristi kao oružje”, rekao je Blinken, a prenosi CNN.

Kalasova je istakla da bi Rusiju i Belorusiju trebalo izbaciti iz visoko zaštićene platne mreže SWIFT i da bi im trebalo ukinuti pristup kriptovalutama.

“Države se moraju fokusirati na potpunu izolaciju Rusije od ostatka sveta. Situacija u Ukrajini pokazuje da su potrebne velike promene kako bi se očuvala evropska bezbednost”, izjavila je Kalasova, napominjući da se svet mora pripremiti za najgori mogući scenario.

Kalasova je dodala i da bi NATO trebalo da “obnovi odbrambenu strategiju u ovom reginu”, misleći na istok Evrope.

Ona se na kraju zahvalila Blinkenu na “vrednom radu” Sjedinjenih Država koji je uložen kako bi se izgradilo jedinstvo među članicama alijanse.

Uprkos sumornoj situaciji na terenu, NATO se još uvek nije odlučio da se umeša u konflikt.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

2 KOMENTARA

  1. to jest, moraju da nadju zemlje koje u svakom trenutku mogu da bombarduju ako prave probleme s isporukom nafte hahahahaha mrs manipulatori, osvajaci, kolonisti, genocidasi….

Comments are closed.