Blic: Bugarska namerava da gradi nuklearnu centralu sa Srbijom

U Nemanjinoj 11 niko nije zvanični želeo da priča o toj temi

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

Ministarka energetike Bugarske Temenežuka Petkova najavila je učešće Srbija u izgradnji njihove nuklearne centrale „Belene“, ali zvaničnih razgovora sa vlastima u Beogradu o tom projektu nije bilo, piše „Blic“.

Za sada je, piše taj list, sve još na nivou želja Bugara koji zbog nemogućnosti finansiranja i odustajanja nekih kompanija iz Zapadne Evrope, pre svega nemačkog koncerna RWE, ali i firmi iz SAD, Italije, Francuske i Velike Britanije, traže nove partnere na Balkanu. To su pored Srbije, Severna Makedonija i Crna Gora, uz čiju pomoć žele da ožive ovaj projekat koji je u igri još od osamdesetih godina.

Reč je o skupoj investiciji čija bi izgradnja koštala oko šest milijardi evra, zbog čega je nekoliko puta odlagana, poslednji put 2009. godine. Ponovo je aktiviran krajem 2010. kada je Putin ponudio Borisovu da ruski „Rosatom“ gradi „Belene“ i to za 6,3 milijardi evra, i da u tom projektu učestvuju kao akcionari Srbija i Hrvatska. Hrvatska je tu ponudu odbila, ali pošto je Putinova cena i za Bugare bila visoka, oni su odustali.

U Nemanjinoj 11 niko nije zvanično želeo da priča o toj temi.

„Blic“ piše i da je nepodeljeno mišljenje da Srbija na svoj teritoriji nipošto ne sme da gradi nuklearku, prevashodno zbog bezbednosnih rizika. Kada je reč o projektu u Bugarskoj, stručna javnost je prilično uzdržana, pogotovu zbog činjenice da bi se bili kakva havarija u Bugarskoj brzo osetila i u Srbiji. Tu je i pitanje ekonomske isplativosti za Srbiju kao partnera.

1 KOMENTAR

  1. Jedini nacin da se obezbedi siguran izvor energije u buducnosti je nuklearna energija. Ako jedna podmornica moze da funkcionise 30 godina sa ‘jednom pesnicom’ urana kao gorivom, siguran sam da je nuklearna elektrana pravo resenje. Za one zabrinute za bezbednost, nista nece biti manja nego da pukne Krhko ili ova u Bugarskoj. Prema tome samo pametno raditi sa elektranom i ne traziti precice u bezbednosnim procedurama.

Comments are closed.