“Blaža slika, manje problema, ređe napada organe”: Direktor “Tiršove” o razlikama kod dece i odraslih kod koronavirusa

0
Profimedia

“Treći talas korone ozbiljno je uzeo maha, veliki je broj novozaraženih svakog dana u Srbiji i cilj nam je da smanjimo cirkulaciju kroz bolnicu kako bi se smanjila mogućnost zaražavanja zdravstvenih radnika i dece”, kaže dr Siniša Dučić, v. d. direktora Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Istakao je da u ovom trenutku nema kovid pozitivne dece.

“Ima troje dece koja su primljena i koja čekaju rezultat testa. Svako dete koje se primi na kliniku zbog drugih bolesti, a ima neki od znakova kovid infekcije, kao što su visoka temperatura, bol u grlu, kašalj, testira se i u najvećem broju slučajeva budu negativni i potom se smeste na odeljenje kome pripadaju”, objasnio je on.

Kako dodaje polako raste broj “običnih” virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, ali je to uobičajeno za ovo doba godine. Srećom, gripa još nema, kaže.

Doktor Dučić je objasnio i šta karakteriše treći talas korona virusa kod dece.

“Kod pacijenata koji prolaze kroz “Tiršovu” ne vidimo suštinsku razliku u odnosu na dva prethodna talasa. Nema neke bitne razlike ni u broju dece za koju sumnjamo ili utvrdimo da imaju kovid 19. Moram da naglasim da se pacijenti sa znacima kovid infekcije, koji zahtevaju hospitalizaciju, upućuju u KBC “Dr Dragiša Mišović”, koji je odlukom Republičke stručne komisije za pedijatriju određen da bude ustanova za hospitalizaciju kovid pozitivne dece, a “Tiršova” i Institut za majku i dete su predviđeni za lečenje najtežih pacijenata koji zahtevaju respiratornu potporu”, pojasnio je on za Kurir.

Kada je reč o deci na respiratoru takvih slučajeva sada nema.

“U prvom talasu je bilo nekoliko slučajeva i svi su odlično prošli! Imali smo jednog aktivnog kovid pacijenta, četiri komplikacije kovida i novorođenče pozitivne majke. Čim se žena porodila, beba koja je imala urođenu anomaliju morala je na respirator i sve se dobro završilo”, rekao je on i dodao da je klinička slika kod dece sada ista kao i ranije i da se retko javljaju teže forme korona virusa.

Doktor je objasnio i da korona kod dece ređe napada druge organe u poređenju sa odraslima.

“Većina dece ima blagu sliku infekcije gornjih disajnih puteva, a to je curenje nosa, kašljucanje… Srce, bubrezi, jetra, centralni nervni sistem su retko zahvaćeni”, rekao je on i dodao da deca nemaju problem s koagulacijom kao većina odraslih.

Kada je reč o terapiji koja se primenjuje kod dece dr Dučić kaže da “nema kauzalne terapije”.

“Ublažavaju se simptomi, odnosno daje se simptomatska terapija. Vitamin D3, cink i vitamin C se savetuju kao podrška imunosistemu, slično kao kod odraslih, ali su doze prilagođene dečjem uzrastu”, objasnio je on.