Blagojević: U poplavama oštećeno 1.200 stambenih objekata u 27 mesta

0
(BETAPHOTO/Ivan Djoric/DS)

Poplave su 23. juna načinile štetu na oko 1.200 stambenih objekata u 27 mesta u Srbiji gde je proglašeno stanje elementarne nepogode, izjavio je Marko danas Blagojević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Blagojević je Televiziju N1 rekao i da se štete još utvrđuje.

Kako je rekao, u prethodnih šest godina uloženo je 120 miliona evra u obnovu i unapredjenje zaštite od poplava i u izgradnju nove, za čišćenje korita reka, obnovu nasipa i brana.

“U Ljuboviji se, na primer, desilo da je palo 210 litara kiše u jednom danu, što je polugodišnji prosek. Shvatili smo da ono što je uradjeno nije dovoljno. Videćemo šta će biti potrebno za Ljuboviju tako da i na ove nove količine padavina ta oblast bude bezbedna. Ljuboviju dajem kao primer, jer je tamo najveća šteta od plavljenje i tamo će biti potrebno najviše uložiti da bi se obnovilo”, rekao je Blagojević.

“U samo tri opštine je taj broj oštećenih objekata trocifren. I za to je opredeljeno dva miliona evra. To je državna pomoć porodicama čiji su stambeni objekti oštećeni”, rekao je Blagojević.

Na pitanje da li odgovornost za poplavu snose i lokalne vlasti, Blagojević je rekao da je odgovor “i da i ne”.

“Ne, jer to zahteva količinu novca koji oni ne mogu sebe da priušte. Zato to Republika preuzima na sebe, uređenje vodotokova, protivbujične brane i nasipe. Ali, ima i odgovornosti sa druge strane, jer nije se dogodilo da je postojao spreman lokalni projekat a da za njega nije izdvojen novac”, rekao je Blagojević.

(Beta)