“Blago, ali jasno povećana aktivnost virusa u Beogradu”

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 dr Predrag Kon objavio je na svom Fejsbuk nalogu da je u Beogradu povećana aktivnost virusa.

“Blago, ali ipak jasno, povećava se aktivnost virusa u Beogradu”, napisao je dr Kon, ukazujući na najvaljenju pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mera, pre svega, nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza.

Naime, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević ranije je najavio da će od sutra početi pojačana kontrola nošenja zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prevoza, navodeći da je prethodnih dana u glavnom gradu zabeležen rast broja novoinficiranih koronavirusom.

On je rekao da je juče izvršena kontrola u 79 ugostiteljskih objekata i trgovinskih lanaca u Beogradu i da je napisano pet prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mera. 

“Velika većina se pridržava mera ali ima i onih ugostitelja i njihovih gostiju koji to ne čine. Juče smo imali pet prijava, tri sanitarne inspekcije i po jednu tržišne i turističke inspekcije”, rekao je Nikodijević za televiziju Prva. 

Dodao je da cilj tih kontrola nije zatvaranje objekata ili kažnjavanje vlasnika već poštovanje epidemoloških mera. 

“Nastavićemo sa tim kontrolama. Ključ je da poštujemo mere i da ne dodjemo u situaciju da zatvaramo objekte i smanjujemo privrednu aktivnost. U suprotnom, bićemo u situaciji da donosimo nove mere”, kazao je Nikodijević i dodao da se nada da neće biti potrebe za eventualnim “zatvaranjem grada”.