Bivši Visoki predstavnik za BiH: “Incko održao obećanje dato majkama Strebrenice”

0

 (Beta) – Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling izrazio je duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku zbog njegove odluke da nametne “Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovečnosti” i dodao da je Incko održao obećanje dato majkama Srebrenice.

“Incko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donevši odluku kojom se sankcioniše glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, rekao je Švarc-Šiling za Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Bivši Visoki predstavnik za BiH je rekao da od istine ne sme niko da se udaljava jer to” pre ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali da misle”.

Švarc-Šiling je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i doneti odluku po svojoj savesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

“Okončanje ‘tobožnjih rešenja’ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je bivši visoki predstavnik, komentarišući donošenje “Zakona o zabrani negiranja genocida” koji je doneo Incko, čiji mandat ističe 30. jula.

Incka od 1. avgusta menja Kristijan Šmit (Christian Schmidt).