Bivši švedski državni epidemiolog: “Trebalo je da se zatvorimo, izneverili smo najranjivije”

0
Beta/AP

Anika Linde, koja je nadgledala švedski odgovor na svinjski grip i Sars kao državni epidemiolog od 2005. do 2013., do sada je davala podršku svom nasledniku Andersu Tegnelu i pristupu koji je Švedska odabrala za borbu protiv koronavirusa, prenosi RTS.

Međutim, ona je sada prva istupila iz redova stručnjaka za javno zdravlje, rekavši da se predomislila zbog relativno visokog broja smrtnih slučajeva u Švedskoj u poređenju sa susednim Danskom, Norveškom i Finskom.

“Mislim da nam je trebalo više vremena za pripremljenost. Da jesmo bili bismo u stanju da za to vreme obezbedimo ono što je neophodno za zaštitu ugroženih “, rekla je Linde za Gardijan.

Tokom dva dana u prošloj nedelji Švedska je imala najvišu stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svetu, a ukupan broj smrtnih slučajeva očekuje se da pređe 4.000 ovog vikenda.

Stope smrtnosti po glavi stanovnika u Danskoj, Finskoj i Norveškoj, koje su uvele dalekosežna ograničenja, sada su četiri, sedam i devet puta niže od stope u Švedskoj.

Švedska je vodila najmanje restriktivnu strategiju od bilo koje razvijene zemlje, ostavljajući otvorene niže srednje škole, barove, restorane, tržne centre i teretane i omogućavala okupljanja do 50 ljudi.

Veoma se oslanjala na društvenu odgovornost i zdrav razum. Linde je rekla da je u početku delila razmišljanje na kom se temelji Švedski pristup.

“Mislim da je osnovna percepcija da će se pre ili kasnije zaraziti celokupno stanovništvo, bez obzira na to šta radite,” rekla je ona.

“Pa kada je Anders Tegnel rekao ‘poravnaćemo krivulju i zaštititi ranjive’, pomislila sam„ da ćemo nakon nekog vremena dostići imunitet stada. To bi mogla biti dobra strategija”, rekla je Linde.

Istovremeno, drugi deo švedske strategije – zaštita starijih i drugih rizičnih grupa – nije uspeo.

“To je bio san da ćemo zaštititi starije osobe, koji je u stvarnosti imao vrlo malo osnova”, tvrdi Linde, koja je kao 72-godišnjakinja provela više od dva meseca u poluizolaciji.

Političari, mediji i javnost u Švedskoj i dalje u velikoj meri podržavaju javnu zdravstvenu politiku u rešavanju epidemije, osim male grupe akademika i istraživača.

Lindeove kritike označavaju prvu od strane jednog imanentnog stručnjaka za javno zdravlje.