Bivši specijalni savetnik SAD savetuje Prištinu da odustane od zahteva za priznanje: “Praktično umesto nemogućeg”

0
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bivši specijalni predstavnik SAD za dijalog Frenk Vizner pozvao je privremene prištinske institucije da, s obzirom na to da Beograd ne pristaje na priznanje kosovske nezavisnosti, svoju pažnju preusmere na ekonomiju i izgradnju i princip: “Živi i pusti druge da žive”.

Frenk Vizner je u intervjuu za КTV rekao da Priština treba da se fokusira na druge ciljeve – trgovinu, slobodno kretanje ljudi, finansije, naučnu i kulturnu saradnju.

Vizner savetuje Prištinu da odustane od zahteva za priznanje
Vizner savetuje Prištinu da odustane od zahteva za priznanje
On kaže da je oduvek strahovao da “Srbija neće priznati Кosovo” i uveren je da se to neće dogoditi ni u bliskoj budućnosti, jer, kako dodaje, javno mnjenje u centralnoj Srbiji to ne dozvoljava.

Zato, smatra, treba slediti princip: “Živi i pusti druge da žive”.

“Ovaj cilj nam je izmakao. Zato predlažem i verujem da je to način na koji pregovarači pokušavaju da reše ovo pitanje, a to je da se postigne ono što je praktično umesto onog što je nemoguće”, kaže Vizner, prenela je prištinska Кoha.

Njagov savet prištinskim vlastima je da se pronađe, kako kaže, način da se unapredi život “jednih pored drugih”.

“Uvek sam se plašio da neće doći do priznanja od Srbije i to se desilo. Ni međunarodna zajednica nije našla rešenje. To je politika Srbije. Ali upravo iz tog razloga, preporučujem vam da se fokusirate na druge ciljeve”, rekao je Vizner.

Poručuje i da statusno priznanje ne bi gradilo ni auto-puteve, ni železnicu.

Dodao je da su SAD veoma angažovane na rešavanju svih pitanja između Beograda i Prištine, u potpunosti su, kaže, uključene u dijalog, a kao primer navodi angažovanje izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.