Bivši španski kralj napušta zemlju zbog finansijskog skandala: “Živeću u drugoj…”

0
Beta - AP Photo/Andrea Comas, FILE

Bivši španski kralj Huan Karlos Prvi izjavio je da napušta Španiju i da će živeti u drugoj zemlji zbog finansijskog skandala u čijem je središtu.

Na sajtu španske kraljevske porodice danas je objavljeno pismo Huana Karlosa njegovom sinu, kralju Felipeu Šestom, u kojem ga obaveštava o “promišljenoj odluci da ode iz Španije tokom ovog perioda”.

Otkako je Vrhovni sud Španije ove godine otvorio istragu, španski mediji objavljuju svedočenja iz zasebne istrage u Švajcarskoj, o milionima evra koje je Huanu Karlosu navodno dao pokojni kralj Saudijske Arabije Abdulah.

Huan Karlos je potom navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da sakrije novac od vlasti.

Finansijski skandal, uključujuči istrage u Španiji i Švajcarskoj, španski premijer Pedro Sančes nedavno je ocenio kao “uznemirujuće”.

Bivši 82-godišnji kralj smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da obnovi demokratije posle smrti višedecenijskog fašističkog diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Medjutim, on je abdicirao u korist sina 2014. godine, posle skandala koji su obeležili poslednje godine njegove vladavine. Time je izgubio imunitet koji Ustav garantuje šefu države.

Posle medijskih navoda da je kralj Felipe bio označen kao korisnik ofšor računa na kojem je bilo 65 miliona evra od poklona koji je njegov otac dobio od Saudijske Arabije, on se odrekao bilo kakvog nasledja koje bi mogao da dobije od bivšeg kralja.

(Beta)