Bivši službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) uhapšen zbog dostavljanja poverljivih podataka Kini, poslednji je u nizu američkih obaveštajaca koji su u vreme napetih odnosa dve zemlje optuženi da su radili za Peking, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Američke vlasti saopštile su u ponedeljak da je bivši službenik CIA Aleksander Juk Čing Ma uhapšen u tajnoj operaciji po optužbama da je špijunirao za Kinu više od jedne decenije, ukazuje Fajnenšel tajms.

Hapšenje Maa u petak poslednji je slučaj američkih obaveštajaca koji su optuženi da rade za Peking i usledilo je, kako ističe britanski list, samo mesec dana pošto je administracija predsednika Donalda Trampa zatvorila kineski konzulat u Hjustonu uz obrazloženje da je to bio špijunski centar.

Naturalizovani američki državljanin rođen u Hongkongu, prema krivičnoj tužbi otvorenoj u ponedeljak, optužen je da se udružio s još jednim bivšim činovnikom CIA, koji mu je rođak, za špijuniranje u korist Kine, navodi Fajnenšl tajms i ukazuje da bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor ako bude proglašen krivim.

Prema sudskim dokumentima, Ma je rođen u Hongkongu. Došao je u Honolulu krajem 60-ih da studira i radio je za CIA od 1982. do 1989. godine, između ostalog, na zadacima u inostranstvu. Za FBI je počeo da radi 2004. kao prevodilac u Honoluluu i krao je dokumente da ih odnosi u Kinu odakle se često vraćao s hiljadama dolara u gotovini i skupim poklonima, uključujući set štapova za golf.

Ma i njegov saučesnik su, prema sudskim spisima, počeli da rade za Kinu 2001. i nastavili svoje špijunske aktivnosti naredne decenije, ali nije jasno kada su američke službe saznale za njihove aktivnost, piše Vašington post i ukazuje se u sudskim dokumentima navodi da je tajni agent FBI-ja 2019. kontaktirao Maa tvrdeći da je predstavnik Kine.

Njegov saučesnik je radio za CIA o 1967. do 1983. kada je podneo ostavku pošto je ustavljeno da je koristio svoj položaj da pomogne kineskim državljanima da uđu u SAD. U tužbi se, kako navodi američki list, ne navodi ime saučesnika koji sada ima 85 godina, osim da je rođak Maa. Tužioci nisu tražili njegovo hapšenje pošto pati od kognitivnih poremećaja.

Ma je 2001. snimljen kako u hotelskoj sobi u Hongkongu broji 50.000 američkih dolara pošto su on i njegov saučesnik preneli osetljive informacije CIA kineskim obaveštajcima tokom tri dana intenzivnog podnošenje izveštaja, navodi list pozivajući se na sudske spise.

U sudskim dokumentima se navodi da je 2019. tajni agent FBI kontaktirao Maa kao predstavnik kineskog Ministarstva državne bezbednosti, raspitujući se u ime vlade u Pekingu kako je bio tretiran i koliko je dobio novca.

Ovog meseca Ma se opet sastao s tim agentom i uzeo 2.000 dolara isplate, navodi Vašington post. On je rekao da je već preneo kineskim obaveštajcima sve informacije koje je imao, ali da želi da „domovina“ uspe, izrazivši spremnost da pomogne kao konsultant. Prema sudskim dokumentima, Ma je rekao da želi da razgovara o mogućnostima kada se pandemija utiša.

Hapšenje 67-godišnjeg stanovnika Havaja je poslednji slučaj bivših američkih obaveštajaca koji su optuženi da su dostavljali poverljive dokumente Kini, ističe Njujork tajms.

U maju 2019. bivši oficir CIA Kevin Patrik Malori je osuđen na 20 godina zatvora zbog špijuniranja za Kinu, dok je, dodaje list, u novembru Džeri Čun Šing Li osuđen na 19 godina zatvora pošto je priznao krivicu da je Kini odavao poverljive informacije.

Kineske vlasti su od 2010. do 2013. uhapsile niz američkih doušnika, od kojih su mnogi ubijeni, čime je uništena mreža izvora CIA u toj zemlji, navodi Njujork tajms, ukazujući da je bilo rasprave o ulozi bivših američkih službenika CIA u otkrivanju identiteta doušnika, ali da zvaničnici SAD nikoga nisu javno optužili za dostavljanje informacija koje su uništile mrežu.

Ma i njegov rođak su identifikovali svojim kontaktima najmanje dve osobe za koje su kineski zvaničnici verovali da su američki doušnici, piše Njujork tajms i ističe da je Ma dao te informacije Kini 2006. godine, mnoge pre nego što je uništena šira mreža.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-dve-luksuzne-monografije-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/istorija-republike-srpske/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.