Bivši šef ruske diplomatije: “Često sam razgovarao sa Dobricom Ćosićem. Bio je razuman čovek, ali Milošević nije hteo da sluša ni njega ni mene…”

0
EPA/MILOS VUKADINOVIC

Dobro poznato lice i ime na ovim prostorima, ministar inostranih poslova Ruske Federacije od 1991. do 1996, u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik govori o mogućim ishodima Putinovog rata protiv Ukrajine, o Kremlju i kuloarima vlasti, o svom bivšem pomoćniku Sergeju Lavrovu, ali i o sećanjima na Jugoslaviju i stavovima zvaničnog Beograda prema ukrajinskoj krizi.

“Sećam se da sam često razgovarao sa predsednikom Dobricom Ćosićem. On je bio razuman čovek, koji je iznad svega želeo mir sa vašim komšijama, ali i na Kosovu i Metohiji. Pokušao sam da ubedim i Miloševića da se obaveže na mir, proveo sam sate i sate u razgovoru sa njim, ali on nije želeo da sluša ni Dobricu ni mene. Jedini blagi uspeh imali smo u tome da ga odvojimo od puta kojim su krenuli Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Pa ipak, sve se završilo u ogromnoj tragediji. No ono što mi daje nadu je što su u jednom trenutku Srbi sami shvatili kuda to ide i rešili da okrenu drugi list”, rekao je između ostalog Kozirev.

Ceo intervju objavljen je u specijalnom izdanju Nedeljnika posvećenom ratu u Ukrajini, koje je na svim kioscima od četvrtka, 10. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs