Nekadašnji peruanski predsednik Alan Garsija (69) preminuo je u bolnici nakon što je sebi pucao u glavu kako bi izbegao hapšenje po optužnici da je primi mito u velikoj korupcionaškoj aferi, javlja Rojters pozivajući se lokalne vlasti.

Garsija je sebi pucao u glavu kada je u sredu ujutro policija u njegov dom došla s namerom da ga uhapsi u sklopu istrage o primanju mita, naveli su policijski izvori, prenosi Danas.

Vest o smrti članovi Garsijine stranke objavili su velikoj grupi sledbenika okupljenih ispred bolnice Kazimiro Uloa. Bivši predsednik Perua, koji je dvaput biran za šefa države, bio je optužen za korupciju, ali je uporno odbacivao optužbe tvrdeći da je žrtva političkog progona.

Garsija je bio jedan od devet osumnjičenih za koje je izdat nalog za hapšenje u vezi sa suđenjem za korupciju u građevinskom preduzeću Odebreht, u kome su 2016. godine javno priznali da su dobili unosne ugovore zahvaljujući mitu.

Peruanski ministar unutrašnjih poslova Karlos Moran saopštio je na konferenciji za novinare kako je Garcija rekao policiji da mora nazvati svog advokata, da bi se potom iz sobe začuo pucanj.

„Ušao je u sobu i za sobom zatvorio vrata. Nekoliko minuta kasnije, čuo se hitac, a policija je na silu ušla u sobu i pronašla Garsiju kako sedi ranjen u glavu“, rekao je Moran. Garsija je prošle godine od Urugvaja zatražio politički azil nakon što mu je zabranjeno da napušta zemlju kako ne bi pobegao ili ometao istragu.

Da je hapšenje uspelo, Garsija bi bio treći bivši predsednik Perua koji je dospeo iza rešetaka zbog afere Odebreht. Olanta Humala proveo je devet meseci u pritvoru (2017.-2018.), a Pedro Pablo Kušinski uhapšen je prošle sedmice.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.