Bivši predsednik Barak Obama pridružio se NBA Africa kao strateški partner

  0
  Foto: NBA.com

  Obraćanje Baraka Obame možete pogledati na video zapisu na NBA.com

  Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) danas je objavila da se bivši predsednik SAD Barak Obama pridružio NBA Africa kao strateški partner.

  Predsednik Obama pomoći će unapređivanju napora Lige u oblasti društvene odgovornosti širom kontinenta, uključujući programe i partnerstva koja podržavaju veću rodnu ravnopravnost i ekonomsku inkluziju. U tom svojstvu, predsednik Obama imaće manjinski udeo u novom poduhvatu, koji vremenom namerava da koristi za finansiranje programa za mlade i liderske programe Obama fondacije širom Afrike. 

  NBA Africa vodi poslove Lige u Africi, uključujući i Basketball Africa League (BAL), koja je u inauguralnoj sezoni u maju predstavila 12 najboljih klupskih timova iz 12 afričkih zemalja. NBA Africa usredsređena je na širenje prisustva NBA na prioritetnim afričkim tržištima, produbljivanje angažmana Lige sa igračima i navijačima širom kontinenta, nastavljajući da razvija afrički košarkaški ekosistem kroz programe poput Jr. NBA, Basketball Without Borders (BWB) Africa i NBA Academy Africa. Pored toga, NBA Africa pokrenula je nekoliko inicijativa društvene odgovornosti čiji je cilj podizanje svesti o rodno zasnovanom nasilju, podrška obrazovanju devojčica i poboljšanje egzistencije afričke omladine i porodica.

  “NBA je uvek bila sjajan ambasador Sjedinjenih Država – koristeći košarku za stvaranje dubljih veza širom sveta, a u Africi košarka ima moć da promoviše mogućnosti, dobrobit, jednakost i osnaživanje širom kontinenta“, rekao je predsednik Barak Obama. „Ulažući u zajednice, promovišući rodnu ravnopravnost i negujući ljubav prema košarci, verujem da NBA Afrika može da pomogne mnogim mladim ljudima u Africi. Impresioniran sam posvećenošću lige Africi, uključujući i vođstvo koje je pokazalo toliko afričkih igrača koji žele da se vrate svojim zemljama i zajednicama. Zbog toga sam ponosan što sam se pridružio timu u NBA Africi i radujem se partnerstvu koje koristi mladima mnogih zemalja.“

  “Počastvovani smo što je predsednik Obama postao strateški partner u NBA Africa i podržaćemo naše obimne napore da razvijemo košarku na Afričkom kontinentu “, rekao je NBA komesar Adam Silver. „Pored svoje dokazane ljubavi prema košarci, predsednik Obama čvrsto veruje u afrički potencijal i ogromne mogućnosti za rast koji postoje kroz sport. NBA Afrika će imati ogromnu dobrobit od njegovog angažmana“.

  “Imamo ambiciozne planove rasta za NBA Afriku, a pridruživanje predsednika Obame u našim naporima priznanje je da Afrika kroz sport može zauzeti svoje pravo mesto na svetskoj sceni “, rekao je izvršni direktor NBA Africa Victor Viliams. „Radujemo se saradnji sa predsednikom Obamom i našim strateškim investitorima kako bismo koristili košarku kao pokretač ekonomskog rasta širom kontinenta i kao platformu za poboljšanje zdravlja i dobrobiti jedne od najmlađih i najbrže rastućih svetskih populacija.“

  Strateški investitori u NBA Africa uključuju konzorcijum koji predvodi Babatunde “Tunde” Folavijo, predsednik i izvršni direktor Yinka Folawiyo Group, i Helios Fairfax Partners Corporation (HFP), na čelu sa suizvršnim direktorom Topeom Lavanijem. Dodatni investitori u NBA Africa uključuju NBA legende Junior Bridgemana, Luol Denga (Južni Sudan), Grant Hila, Ian Mahinmija (Francuska; veze sa Beninom), Dikembe Mutomboa (Demokratska Republika Kongo) i Joakima Noe (veze sa Kamerunom)

  NBA ima deceniju dugu istoriju u Africi jer je otvorila svoje afričko sedište u Johanesburgu 2010. godine. Od tada su napori Lige na Kontinentu usmereni na povećanje pristupa košarci i NBA kroz društvenu odgovornost, osnovni i elitni razvoj, distribuciju medija , korporativno partnerstvo, NBA Afričke igre, lansiranje BAL-a i još mnogo toga.

  Inauguralna BAL sezona je prenošena u 215 zemalja, na 15 jezika.  30. maja  Zamalek (Egipat) je porazio US Monastir (Tunis) 76-63 u borbi za prvi BAL šampionat. Fanovi mogu da prate @NBA_Africa i @theBAL preko kanala: Facebook, Instagram, Twitter i YouTube.