Bivši policajac koji se tereti za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda pušten iz zatvora: Položio kauciju od milion dolara

0
Foto: Profimedia

Derek Šovin, bivši policajac iz Mineapolisa koji se tereti za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pušten je iz zatvora u sredu ujutru, piše Njujork tajms.

Bivši policajac je položio kauciju i pušten je iz zatvora okruga Henepin posle 11 časova, prema zatvorskoj evidenciji.

Kauciju je položio u obveznicama u vrednosti od milion dolara, a sudski spisi ukazuju da je koristio usluge agencije kako bi isplatio kauciju i bio pušten na slobodu.

Podsetimo, Šovin je krajem maja tekuće godine tokom privođenja skoro devet minuta klečao na Flojdovom vratu dok je ovaj molio da ga pusti i govorio da ne može da diše.

Šovin je bio u zatvoru od 31. maja, kada je uhapšen i optužen za drugostepeno ubistvo i ubistvo iz nehata, nakon što je na video snimku prikazano kako pritiska koleno na Flojdov vrat.

Rezulati obdukcije su pokazali da je Džordž Flojd (46) preminuo od posledica gušenja. Šovin je optužen za ubistvo Afroamerikanca.

Zbog toga su širom Sjedinjenih Američkih Država izbili protesti u kojima je povređeno na desetine policajaca i demonstranata, a bilo je i žrtava. Ovaj događaj je takođe skrenuo pažnju na još nekoliko policijskih ubistava Afroamerikanaca, uključujući i smrt Brion Tejlor.