Bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Džordža Flojda

0
(Beta/Court TV via AP, Pool)

Porota suda u okrugu Henepin osudila je bivšeg policajca Mineapolisa Derek Šovina po svim tačkama optužbe za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda u maju 2020. godine, prenosi CNN.

Porota ga je osudila krivim po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Porota koju je činilo pet muškaraca i sedam žena juče je većala četiri, a danas je nastavila sa većanjem, naveo je sud.

Nakon što je pročitao presudu porote, sudija Piter Kejhil zahvalio se porotnicima na onome što je u tom slučaju nazvao “teškom službom”.

“Moram da vam se zahvalim u ime naroda Minesote, ne samo na porotničkoj službi, već i na službi teške dužnosti”, rekao je Kejhil.

Nakon pročitane presude, sudija Kejhil najavio je naredne, tehničke korake, uključujući zakazivanje izricanja kazne za osam nedelja. 

Kejhil je naveo da će sud “u roku od jedne nedelje” razmotriti pisane argumente Dereka Šovina i objaviti činjenične nalaze o njima. Tada će, ističe, naložiti izveštaj istrage pred izricanje presude, što se može “vratiti” za četiri nedelje”. Nakon toga uslediće brifing o izveštaju o istrazi pred izricanje kazne za šest nedelja.

“Za osam nedelja imaćemo presudu”, kazao je Kejhil. 

Državni tužilac Minesote Kejt Elison nazvao je presudu prvim korakom ka pravdi. 

“Današnju presudu ne bih nazvao pravdom, jer pravda podrazumeva istinsku obnovu, ali je odgovornost, što je prvi korak ka pravdi”, rekao je Elison. 

Šovin je bio optužen za ubistvo pošto što je duže od devet minuta klečao na Flojdovom vratu prilikom privođenja.

Podsetimo, Šovin (45) se u toku suđenja izjasnio da nije kriv po optužbama za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Maksimalna kazna za ubistvo iz nehata drugog stepena je 40 godina. Maksimalna kazna za ubistvo trećeg stepena 25 godina. Maksimalna kazna za ubistvo drugog stepena je 10 godina i/ili 20.000 američkih dolara.

Bivši policajac je sa lisicama na rukama odmah sproveden u zatvor. Objavljivanje odluke porotnika izazvalo je oduševljenje među brojnim građanima koji su je iščekivali ispred suda.

Brutalno policijsko ubistvo Flojda tokom rutinskog privođenja na ulici u Mineapolisu bilo je okidač za proteste širom Amerike i u svetu protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u SAD.