Bivši lider Katalonije traži od EU da mu vrate poslanički imunitet: Želi da izbegne izručenje Španiji…

0
(Beta/AP Photo/Francesca Salaris)

(Beta-AFP) – Bivši predsednik španskog regiona Katalonija Karles Puđdemon zatražio je od evropskog pravosudnog sistema da mu vrati imunitet kao evropskom poslaniku kako ne bi bio izručen Španiji, rekao je njegov advokat.

Zahtev je upućen Opštem sudu EU, koji je odbio prethodni zahtev u julu.

Izabran za Evropski parlament 2019. godine, Karles Puđdemon (58) nalazi se na evropskom nalogu za hapšenje koji je izdala Španija. Uhapšen je prošle nedelje u Italiji, na aerodromu Algero na Sardiniji, gde je trebalo da učestvuje na katalonskom festivalu Adifolk, a Madrid je zatražio njegovo izručenje.

Pušten je sutradan, vratio se u Brisel gde ima prebivalište, ali se obavezao da će se u ponedeljak vratiti na Sardiniju radi saslušanja o zahtevu za izručenje. On će prisustvovati saslušanju, izjavio je za AFP član njegovog pravnog tima. 

Španija Puđdemona optužuje za pobunu i traži njegovo izručenje, uz tvrdnje da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godina, koji su španski sudovi ocenili nezakonitim. 

Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Puđdemon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.

Ovu odluku potvrdio je 30. jula Opšti sud Evropske unije. Na odluku Evropskog parlamenta je moguće uložiti žalbu, a pravosuđe  EU još nije donelo konačnu presudu.