Bivši guverner Njujorka neće biti krivično gonjen zbog optužbi za napastvovanje

0
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bivši guverner Njujorka Endrju Kuomo neće biti krivično gonjen zbog optužbi dveju žena, od kojih je jedna pripadnica vojske, za seksualno napastvovanje, javlja Radio Slobodna Evropa pozivajući se na saopštenje okružnog tužioca.

Kako je rekla tužiteljka okruga Vestčester Mimi Roka, iako ima dokaza da su se stvari koje su žene opisale dogodile, nije mogla da krene u krivično gonjenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Iako su optužbe i svedoci bili kredibilni, a ponašanje zabrinjavajuće, u oba slučaja nismo mogli da pokrenemo postupak zbog određenih procedura koje predviđaju zakoni države Njujork“, navela Roka.

Kuomo nije komentarisao tu odluku, a ranije je negirao da je bilo koju ženu dodirivao na neprikladan način.

Mnogi okružni tužioci formirali su istrage na osnovu svedočenja 11 žena koja je okupila državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms.

Kuomo je ostavku na funkciju guvernera podneo u avgustu.

U okrugu Olbani takođe se vodio prekršajni postupak protiv njega, zbog nedoličnog dodirivanja jedne žene, ali je sudija tražio još vremena kako bi razmotrio dokaze, dok je tužilac okruga Long Ajlend, pred čijim tužilaštvom se vodila istraga na osnovu tvrdnje pripadnice vojske da ju je Kuomo nedolično dodirivao 2019. godine, saopštio je da ga neće krivično goniti Kuoma.