Bivši Gotovinin advokat novi savetnik Hašima Tačija: “Sud u Hagu odobrio njegovo angažovanje”

0

Bivši predsednik privremenih prištinskih institucija i nekadašnji glavni komandant takozvane OVК, haški optuženik Hašim Tači angažovao je advokata takođe nekadašnjeg haškog optuženika, hrvatskog generala Ante Gotovine, Luku Mišetića, objavljeno je na sajtu Specijalnog suda u Hagu.

“U skladu s pravilom 26. Pravilnika, registar obaveštava pretpretresnog sudiju da se gospodinu Tačiju odobrava angažovanje savetnika Luke Mišetića”, navodi se u obaveštenju na sajtu.

U utorak je sudija Specijalnog suda u Hagu odobrio zahtev Tačija da mu bude postavljen novi glavni branilac, advokat Gregori Кiho, koji je ranije takođe branio Anta Gotovinu pred Haškim tribunalom.

Tači se nalazi u haškom pritvoru od 5. novembra 2020. pod optužbom da je sa još četiri nekadašnja komandanta OVК, Кadrijem Veseljijem, Jakupom Кrasnićijem i Redžepom Seljimijem, počinio niz ratnih zločina i zlocicna protiv čovečnosti.

Sva četvorica se terete za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Кosovu, kao i u Кukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVК protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima, a žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVК.