Bivši crnogorski premijer: “Nerazumevanje može da preraste u građanske sukobe…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Bivši crnogorski premijer Duško Marković pozvao je predsednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – donošenje Rezolucije o zaustavljanju daljih podela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori i Mitropoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve (SPC) da odgode ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Javno obraćanje dolazi u trenutku podignutih tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija 5. septembra na Cetinju.

“Crna Gora se danas nalazi na sudbinskoj raskrsnici. Ili će se nastaviti sa nerazumevanjem koje može da preraste u građanske sukobe, ili će mudrost zaustaviti nestabilnost u koju neumitno tone naše društvo. Nema danas među nama, koji smo deo javnog i političkog života, onih koji ne nose odgovornost za teško breme koje se nadvilo nad Crnom Gorom. Ako stvari izmaknu kontroli i krenu po zlu, više neće biti važno ko je započeo i ko je kriv – već jedino ko je mogao, a nije sprečio sukobe”, navodi se u javnom obraćanju Markovića, koji je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS).

On je naveo da niko nije dobio mandat da bude glasni ili nemi saučesnik nove nesloge, “dok su nam još uvek pred očima svi oni, ne tako davni, tragični i bratoubilački sukobi”.

Marković je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i crkvene velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve da odgode ustoličenje mitropolita Joanikija do zaključenja skupštinske rasprave.

“Čiji rezultat treba da bude kompromis koji će zaustaviti nevolju koja nam preti. Mnogo je bilo teških trenutaka i u novijoj prošlosti Crne Gore. Ali se kompromis pronalazio, a Crna Gora, i svaka porodica i svaki pojedinac u njoj – sačuvali. Molim kolege poslanike da pokažu ljudsku, političku i istorijsku odgovornost za sudbinu svog naroda i svoje države”, navodi se u saopštenju Markovića.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja.

Crkvenoj ceremoniji na Cetinju se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Ta udruženja su najavila proteste na Cetinju u vreme ustoličenja Joanikija, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbednosnih institucija, na čelu sa Savetom za bezbednost i odbranu Crne Gore. Prisustvo je najavio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.