Bivši crnogorski minister ekonomije pušten da se brani sa slobode: Priveden zbog “malverzacija s garancijama za kredite”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Nekadašnji ministar ekonomije Branko Vujović pušten je sinoć da se brani sa slobode, nakon što je juče popodne saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu.

On je juče ujutru priveden u u slučaju istrage državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Privedeno je još nekoliko osoba i one su puštene da se brane sa slobode.

Mediji su objavili da je krivična prijava podneta je protiv 14 osumnjičenih. U pitanju su članovi nekadašnje komisije za kontrolu državne pomoći iz Ministarstva finansija te određeni službenici Ministarstva ekonomije.

Vujović je bio je ministar ekonomije u vladi Crne Gore od 2009. do 2013. godine, u periodu izdavanja garancija, koje su su iznosile više od 130 miliona evra.

U izveštaju Državne revizorske institucije od 2013. je navedeno da prije izdavanja garancija KAP-u nije rađena procena rizika.

“Državne garancije odobrene 2009. i 2010. godine KAP-u, izdate su bez detaljne analize finansijskog položaja i analize ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, kao i bez odgovarajuće procene mogućih posledica aktiviranja istih na državni budžet”, utvrdila je Državna revizorska institucija.