(Beta) – Aktuelna rektorka Univeziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da su jučerašnji izbori na kojima nije dobila nov mandat „formalno“ bili fer ali je „neobično“ da Savet nije ispoštovao odluku Senata, na kojem je ona dobila podršku, što se u istoriji ovog Univeziteta nikad se nije desilo.

„Senat je dao prednost meni kao kandidatu sa 27 glasova, a kolega (Vladan) Đokić je dobio više od 16 glasova (potrebno je 17) tako da smo oboje otišli na Savet i onda je na Savetu došlo do preokreta“, rekla je Popović za Njuz maks adrija.

Na konstataciju da su mediji izveštavali da je bivši ministar prosvete lobirao za njenog protivkandidata, ona je rekla da je to saznala iz medija i naglasila da se uvek zalagala da se Univerzitetu prepusti da se sam bavi svojim stvarima u okviru svoje autonomije.

„Jedini pravi način je da se ti izbori održe u tom duhu, želim da verujem da je tako bilo. Činjenica je da su postojali partikularni interesi kod ovog izbora na osnovu mog prethodnog rada. Ne želim da bacim senku na bilo čiju pobedu ali mislim da, kao neko ko je izgubio, imam pravo da imam određenih sumnji“, rekla je Popović.

Na podsećanje na zbivanja za vreme njenog mandata – poništavanja doktorata ministra Siniše Malog, odnos prema blagoslovu Crkve kao uslovu da se predaje na Bogoslovskom fakultetu, ona je istakla da je „zajedno sa svojim timom smatrala da ni jedan problem ne treba gurnuti pod tepih“.

„Dali smo mnogo, bili smo spremi da damo još više, ali sada neka kolege preuzmu“, rekla je Popović, koja  do oktobra ostaje na mestu rektora.

Na pitanje da li je Univezitet izdao sam sebe ovo odlukom ona je odgovorila – „to će se tek pokazati“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.