Bivša rektorka: “Neuobičajeno… Do sada Savet nikada nije oborio volju Senata…”

0
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da se, posle jučerašnjeg izbora za to mesto, postavlja pitanje ko će zapravo donositi odluke ne tom Univerzitetu.

“Desilo se nešto neuobičajeno. Do sada Savet nikad nije oborio volju Senata, što se desilo juče. Postavlja se pitanje kakav će biti odnos snaga i ko će zapravo donositi odluke na Univerzitetu u Beogradu (BU)”, rekla je Popović, za N1, kojoj mandat završava u okrobru jer je na njeno mesto izabran Vladan Đokić.

Ona je navela da se uvek zalagala za transparentost rada na Univerztetu, dodajući da taj Univerzitet kao “državni mora biti pod uticajem države i država mora da tu realizuje svoje interese”.

“Ali je činjenica da preveliko mešanje Saveta u rad Univerziteta može da otvori pitanje da li se time krnji njegova autonomija. Verujem da će drugi mnogo bolje moći o tome da sude i govore. Vreme i praksa će pokazati”, naglasila je Popović.

Prema njenim rečima, od 2017. kada je povećan broj predstavnika države u savetima fakulteta i univerziteta, može da se kaže da je tad počela tendencnija jačanja uticaja države.

Na pitanje šta protiv nje ima bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, jer se čuje da je lobirao za njenog protivkandidata, ona je rekla da Šarčević smatra da “Univerzitetu treba nova enegrije i sada će je biti očigledno”.

Ona je rekla da je sa Šarčevićem, dok je bio ministar, bila izezetno dobra, kooperativna saradnja.

Na pitanje da li je kažnjena zbog slučaja doktorata ministra Siniše Malog, za koji je Univerzitet utvrdio da je plagijat, ona je odgovorila da će i to vreme pokazati.

Govoreći o tome da li je trpela pritiske dok je trajao taj postupak, ona je navela da je bilo “određenih grupa koje su imale određene interese kako i na koji način da se ta stvar reši”.

“Ali što se tiče same države ne mogu baš da kažem da je bilo nekih izrazitih pritisaka”, rekla je Popović.