„Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiće pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji jer direktno urušava autonomiju univerziteta i obesmišljava sve akademske vrednosti“, kaže Ivanka Popović – profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta i bivša rektorka BU u čijem je mandatu poništen doktorat Siniše Malog, aktuelnog ministra finansija u odlazećoj Vladi Srbije i jednog od mogućih kandidata SNS za mandatara nove vlade, a prenosi Danas.

Popović ukazuje da je „plagiranje delo koje ne zastareva i da je neprimereno uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa“, napominjući da „BU ne bi trebalo da odustane od svog prava na autonomiju donošenja akademskih odluka“.

Ona je istakla da kao „zanimljivu“ činjenicu da u proteklih šest godina, sve do obraćanja Siniše Malog Ustavnom sudu Srbije, niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, u kome je Ustavni sud Srbije sada problematičnim proglasio i deo o javnoj osudi i navelda da sada očekuje da će se Upravni sud u rešavanju sporova pozvati na odluku Ustavnog suda sa povoljnim ishodom za gospodina Malog.

„Univerzitetima u Srbiji su bile potrebne decenije da se oporave od posledica devedesetih godina prošlog veka. Videćemo koliko će nam trebati da se oporavimo od ove odluke“, kaže Ivanka Popović.

„Odavno ističem da je pitanje validnosti doktorata Siniše Malog pitanje koje treba da rešava isključivo Univerzitet u Beogradu, a da mediji treba da izveste o ishodu akademskog postupka. Nažalost, ono se pretvorilo u javno pitanje u kojem su mnogo učestvovali i uticali, i još uvek žele da utiču na ishod. Mislim da je suvišno komentarisati zašto se u ovom trenutku donosi odluka našeg najvišeg suda“, dodala je bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

Komentar(1)

  1. Bobby
    25. јул 2022. 09:35

    Не чини ли се ово онда као она стара, освета "лоших ђака", пардон, лоших студената ? Или, можда и не толико лоших, колико партијски оријентисаних.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.