Bitka za Pandžšir: Masudovi pozivi Zapadu, preuranjeno slavlje talibana i borba za poslednje pobunjeničko uporište u Avganistanu

0

Šef pakistanske tajne službe ISI, general Faiz Hamed stigao je u Кabul, svega nekoliko dana pošto su talibani pokrenuli ofanzivu na provinciju Pandžšir, poslednje uporište pobunjenika u toj zemlji.

Amerikanci, ali i obaveštajne službe drugih zemalja, već godinama tvrde da ISI ima ogroman uticaj na talibane, pa se poseta generala Hameda može smatrati prvim znakom pojačanog uticaja Pakistana na budućnost susedne zemlje.

Izvesno je da su talibani probili prve linije odbrane Pokreta otpora na čijem se čelu nalazi Ahmad Masud, sin ubijenog lidera Severne alijanse, koji je postao simbol borbe protiv Sovjeta i, kasnije, talibana.

Agencije javljaju da je sukobima, koji su u petak izbili na liniji razgraničenja, ubijeno pedesetak boraca na obe strane, kao i da su talibani presekli sve linije komunikacije, uključujući saobraćaj, dostavu hrane i mobilnu telefoniju.

Talibani su, kasno u petak, pucali u vazduh u Кabulu, slaveći navodni pad Pandžšira, ali je “šenlučenje” tokom jutra prestalo jer su sa prve linije fronta počele da stižu oprečne informacije o razvoju događaja.

Talibanski predstavnici tvrdili su da je Pandžšir u njihovim rukama, ali su naknadno ublažili opise uspeha, navodeći da se žestoke borbe vode u nekoliko mesta u toj provinciji.

Sličan opis događaja stiže i iz redova pobunjenika, koji tvrde da njihove snage, žestokim otporom, uspevaju da uspore napredovanje talibana.

“Nikada nećemo odustati od borbe za Boga, slobodu i pravdu”, napisao je Ahmad Masud na Fejsbuku, dan pošto su ga talibanski mediji optužili da je pobegao u susedni Tadžikistan. Pobunjenici su, istovremeno, sve potencijalne sledbenike pozvali na sveopšti ustanak protiv talibana.

Ahmad Masud, koji se iznenada našao u centru pažnje u Avganistanu, zatražio je pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Zapada, kako bi iz Pandžšira poveo ustanak protiv talibana.

Na početku, njegove snage brojale su oko 2.500 boraca, ali su u međuvremenu u Pandžšir stigle kolone izbeglica i izvestan broj bivših vojnika, koji ne žele da prihvate vlast talibana.