Biti ili ne biti Demokratskog fronta za opstanak Vlade Crne Gore: U ponedeljak “poslednja ponuda”

0
Foto: Prinstcreen Youtube

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević potvrdio je u izjavi za Pobjedu da će DF u ponedeljak poslati poslednju ponudu ostatku parlamentarne većine o rešavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Na pitanje Pobjede da li poslednja ponuda DF uključuje i paket koji obuhvata pitanje Vlade, glasanje za budžet, kao i izbor Tužilačkog saveta, Knežević je odgovorio potvrdno. „Sve su opcije u igri“, kratko je rekao Knežević.

On je prethodno za skuštinskom govornicom, raspravljajući sa poslanikom URA Milošem Konatarom, saopštio da Dritan Abazović želi da bude premijer manjinske Vlade.

„Nije istina da je DF odustao od političko-ekspertske rekonstrukcije Vlade. Naprotiv, Abazović je odbacio tu mogućnost, tražeći isključivo da se razmatra model da on bude premijer i da se razmatra model manjinske podrške Vlade“, rekao je Knežević i dodao da će DF u ponedeljak poslati platformu za izlazak iz krize.

„To će biti paket. Izbor nove vlade i prevazilaženje krize u kojoj se nalazimo. I to će biti poslednja ponuda DF“, rekao je Knežević.

Prema saznanjima Pobjede, lider URA Dritan Abazović je u neformalnim razgovorima sa liderima parlamentarne većine saopštio da je otvorena opcija da DPS podrži formiranje manjinske Vlade na čijem bi on bio čelu i to odmah nakon lokalnih izbora na Cetinju.

Abazović je prema istom izvoru saopštio da će iza te opcije stati SAD i da se ne sme dozvoliti da država već drugu godinu za redom uđe u privremeno finansiranje.

Drugi izvor Pobjede iz parlamentarne većine saopštio je da je nakon stava SAD – kojim je bukvalno DF diskvalifikovan iz varijante da bude deo nove Vlade – značajno smanjena mogućnost za bilo koji dogovor o nastavku funkcionisanja aktuelne parlamentrane većine.

„Iz URA nam je javno saopšteno i ponovljeno da Vlada ne sme ugroziti svoj evroatlantski put što znači da DF ne vide kao deo Vlade. To nam je jasno naznačeno, na šta ćemo da se odredimo šta dalje“, rekao je izvor lista, navodeći da su sve opcije u igri – od protesta, pa sve do neke druge prekompozicije ili izbora.