BIRN: U Srbiji prošle godine više od 10.000 potvrda da je kovid uzrok smrti

1
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

(Beta) –  U Srbiji su tokom prošle godine u više od 10.000 slučajeva postojale uredno popunjene potvrde o smrti u kojima se kovid 19 navodi kao uzrok, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN).

U analizi se navodi da je broj preminulih koji je utvrdila državna komisija krajem juna ove godine, tri puta veći od ukupno 3.130 preminulih koliko je za isti period zvanično objavljeno na sajtu covid19.rs.

“Kada je letos zvanično saopšteno da je u Srbiji od korone preminulo 10.356 ljudi, javnosti je prećutan važan detalj – ovaj broj utvrdjen je na osnovu potvrda o smrti koje su lekari popunili tokom prošle godine i u njima kao uzrok smrti naveli virus korona potvrdjen laboratorijskim nalazima ili na osnovu kliničke slike”, navodi se u istraživanju BIRN koje su preneli mediji. 

Ministarstvo zdravlja objavilo je 30. juna da je državna Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19 utvrdila da su 10.356 gradjana koji su preminuli u prethodnom periodu imali simptome zaraze korona virusom ili su bili u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na kovid 19.

“Iako je predstavljeno da je podatak o 10.356 preminulih od korone najveći mogući broj, izveden na osnovu revizije koju je sprovela Komisija za analizu smrtnih ishoda, ovo je zapravo najmanji broj ustanovljen isključivo na osnovu potvrda o smrti koje su stizale u Republički zavod za statistiku (RZS) po redovnoj proceduri”, objavio je BIRN.

Istraživanje je po navodima BIRN, pokazalo da su tokom prošle godine postojali tačni brojevi preminulih, za koje se znalo na nivou bolnica u kojima su popunjavane potvrde o smrti, ali da su do javnosti stizali “neki drugi, umanjeni podaci”.

“Kako je došlo do toga da se objavljuju umanjeni brojevi umrlih od korone, pitanje je na koje nije odgovorila Komisija za analizu smrtnih ishoda”, naveli su iz Balkanske istraživačke novinarske mreže.

Dodali su da je po podacima dobijenim od Republičkog zavoda za statistiku, umrlo 6.629 muškaraca i 3.727 žena kao i da je u 94 odsto slučajeva, odnosno za više od 9.700 preminulih, podatke o uzroku smrti dao ordinirajući lekar dok je mrtvozornik utvrdio nešto više od 600 smrtnih ishoda povezanih sa korona virusom tokom 2020. godine.

“Najveći broj preminuo je u bolnicama – 9.610 ljudi (93 odsto). U drugim zdravstvenim ustanovama preminulo je 43 ljudi, u ustanovama za smeštaj 201. U svojim domovima preminulo je 483 ljudi, dok je na drugim mestima preminulo 18, a za jednog čovek je nepoznato gde je smrtni ishod nastupio”, navodi se u tabeli Republičkog zavoda za statistiku dostavljenoj BIRN-u. 

1 KOMENTAR

  1. Одлично им сад дође ова болест, права “алиби” варијанта.

Comments are closed.